Op zondag 16 juli valt een zeer lange maansverduistering te bewonderen. De komende duizend jaar zal er niet meer zo’n lange voorkomen.

Op zondag zal de Maan zich precies door het centrum van de schaduw van de Aarde begeven. De Aarde verduistert dan dus de Maan. Via internet valt de maansverduistering te volgen. Het is de langste sinds 1859, en het komende millennium zal er ook niet meer zo’n lange voorkomen.

Om een maansverduistering te zien, heb je geen apart brilletje of donker filter nodig. De Maan kleurt van donker oranje tot koperkleurig, afhankelijk van de plaatselijke aardatmosfeer. De volledige verduistering, die natuurlijk alleen maar zichtbaar is als de Maan ook daadwerkelijk boven de horizon verschijnt, beschrijft een baan tussen Djakarta en Honolulu.
Maansverduisteringen komen ongeveer zeven keer per tien jaar voor. Dat ze niet elke maand voorkomen, komt doordat het vlak waarin de Maan rondom de Aarde beweegt, een hoek van vijf graden maakt met het vlak waarin de Aarde en de Maan rondom de Zon bewegen. De komende maansverduistering is wel zeer uitzonderlijk, omdat de Maan dan uitzonderlijk lang in de donkere schaduw van de Aarde verblijft.

Europees-Japanse satelliet gaat wolken onderzoeken om klimaatmodellen te verbeteren
LEES OOK

Europees-Japanse satelliet gaat wolken onderzoeken om klimaatmodellen te verbeteren

Ondanks hun ogenschijnlijke alledaagsheid is er nog veel onbekend over wolken en hun invloed op ons klimaat. De Europees-Japanse Earthcaresatelliet mo ...