Een nieuw lettertype helpt dyslectische mensen met lezen. Grafisch ontwerper Christian Boer ontwikkelde een lettertype dat voor dyslectici makkelijker leesbaar is dan standaardlettertypen.

Het brein van dyslectici spiegelt, roteert en draait letters, die daardoor als driedimensionale ballonnen over het papier bewegen. Boer ontwierp zijn letters zodanig dat ze als het ware op het papier zijn verankerd en dus minder zweven. Hij maakte de onderkant van de letters dikker, waardoor dat deel zwaarder lijkt. Dat voorkomt dat het brein bijvoorbeeld een ‘p’ op zijn kop zet en er een ‘b’ van maakt.

Boer vergrootte ook de openingen in letters zoals de ‘a’ en de ‘c’, zodat ze beter herkenbaar zijn. Verder maakte hij hoofdletters en leestekens dikker en zette hij sommige letters een beetje schuin. Tot slot vergrootte hij de afstand tussen de letters en de woorden.

Letters op de ontwerptafel, Bron: Christian Boer

Op die manier ontstond ‘Dyslexie’, een lettertype dat voor dyslectici beter leesbaar is dan het veelgebruikte ‘Arial’. Dat bleek toen studenten van de Universiteit Twente tests loslieten op het lettertype. Voor zover Boer weet, is Dyslexie het enige lettertype ter wereld waarvan de verbeterde leesbaarheid experimenteel is vastgesteld.

Lobotomie, lsd en de sofa van Freud
LEES OOK

Lobotomie, lsd en de sofa van Freud

Van lobotomie tot elektroshocks: hoogleraar klinische psychologie Willem van der Does neemt ons mee langs 250 jaar psychiatrie.

Iedere letter is het resultaat van een lang ontwerpproces. Per teken is Boer ongeveer 20 uur kwijt. Hij ontwierp tot nu toe 235 letters en zit nog lang niet om werk verlegen. ‘Omdat veel talen aparte letters hebben, liggen er nog zo’n 1000 tekens op me te wachten’, verklaart hij. Met de verkoop van Dyslexie hoopt Boer, zelf ook dyslecticus, zijn tijd en energie terug te verdienen, zodat hij ook de exotische letters uit andere talen kan optimaliseren.

Bekijk het nieuwsbericht hier in het lettertype 'Dyslexie'.

Francien Yntema