Leidschendam (NL) – Scheikundige Marloes Schurink wint de Gouden Spatel-prijs met haar afstudeerverslag over enzymatische reacties in de wortel van witlof.


Marloes Schurink, oud-studente van de Saxion Hogeschool in Enschede, onderzocht tijdens haar afstudeerperiode de werking van enzymen in de wortel van witlof. Ze voerde dit onderzoek uit in samenwerking met het Laboratorium voor Organische Chemie en Plant Research International, beide te Wageningen. Ze ontdekte dat witlof in zijn wortel nootkaton vormt. De industrie gebruikt deze geur- en smaakstof veel in frisdranken en parfums. Haar ontdekking maakt inmiddels deel uit van een octrooiaanvraag.
Omdat Schurink over haar onderzoek het beste chemische HBO-afstudeerverslag schreef, onderscheidt de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging haar op 10 januari met de Gouden Spatel. De jury prijst het goede probleeminzicht, de inventiviteit en de originaliteit die ze in het verslag tentoonspreidt. Naast een sculptuur van een gouden spatel ontvangt ze een oorkonde en een geldbedrag van duizend euro.

Mirjam Leunissen