Huisartsen in het zuiden van België hebben een verontrustende stijging van de ziekte van Lyme vastgesteld. Dit meldt het Belgische weekblad Le Généraliste.

De veroorzaker van de ziekte van Lyme is de bacterie Borrelia burgdorferi. Een teek, die mensen en dieren bespringt om zich te voeden met bloed, draagt de bacterie over. Zelf heeft de teek geen last van de bacterie.

Cijfers over het precieze aantal besmette tekens zijn er niet. Jaarlijks zijn er per 100.000 inwoners in België vijf ziektegevallen. Waarschijnlijk door de regenval van afgelopen weken zijn er nu meer teken dan normaal en mogelijk ook meer besmettingen. Van half juni tot half juli 2000 meldden huisartsen uit de streek rond Bouillin zeventig gevallen van de ziekte, tegenover een vijftigtal van vorig jaar.

Waarom sommige kinderen snel taal oppikken en andere langzaam
LEES OOK

Waarom sommige kinderen snel taal oppikken en andere langzaam

Vrijwel alle kinderen leren praten, maar de snelheid waarmee varieert. 'Het komt bijna altijd goed', zegt taalonderzoeker Julia Egger.

De ziekte van Lyme manifesteert zich als een jeukerige rode uitslag die ringvormig uitdijt rond de plaats waar de besmette teek heeft gebeten. In een latere fase, als de bacterie via bloed of de lymfeklieren andere weefsels bereikt, kunnen huidaandoeningen, spier- en gewrichtspijnen, gezichtsverlamming, dubbel zicht en zelfs hartritmestoornissen voorkomen.

Artsen raden wandelaars aan niet met blote armen en benen in het kreupelhout te wandelen en na de tocht de huid te inspecteren op teken of bijtsporen. In een vroeg stadium is de ziekte met antibiotica te behandelen.

Ingrid van Vilsteren