Washington, DC (VS) – Maar liefst 287.900 saxofoons geëtst in een siliciumnitridelaag vormen een afbeelding van Bill Clinton met zijn favoriete muziekinstrument. De Amerikaanse president ontving onlangs een presse papier van acryl met de chipafbeelding erop gemonteerd.


Bijna driehonderdduizend afbeeldingen van een saxofoon, elk ter grootte van een rode bloedcel, vormen de pixels in een foto van Bill Clinton. Dit technisch staaltje is vervaardigd in de Cornell Nanofabrication Facility. De afbeeldingen zijn niet gemaakt met fotolithografie, waarmee de meeste computerchips worden gemaakt, maar met elektronenstraallithografie. Daarmee kunnen veel kleinere objecten worden gemaakt.

Tijdens een bijeenkomst in het Witte Huis met de Science Coalition, een alliantie bestaande uit 416 organisaties, instituten en individuën waaronder Nobelprijswinnaars, kreeg Clinton de afbeelding uitgereikt. Deze alliantie maakt zich sterk voor overheidssteun voor het fundamentele onderzoek aan universiteiten en andere instituten.
Het Cornelllaboratorium trok vier jaar geleden al de aandacht, toen een student daar met vergelijkbare technieken een microscopische afbeelding van een gitaar maakte. Al hebben dergelijke grappen weinig nut, ze tonen wel de mogelijkheden die nanotechnologie biedt.

Erick Vermeulen