In samenwerking met VPRO-Noorderlicht start Natuurwetenschap & Techniek een wetenschappelijk programma op het digitale kanaal van de publieke omroep Holland Doc. Bekijk hier de tweede aflevering van NWTV. Het programma is ook te zien op Holland Doc, te ontvangen via het digitale kanaal van UPC en CAIW. Daarnaast is het te downloaden via V-cast op de pagina van Noorderlicht. In het tweede programma Kweekvlees, moleculaire gastronomie, puberteit en De boekenkeuze van onze twee wetenschappelijke gastlezers. Lees verder over het programma.


Nu alom digitaal beschikbaar
NWTV startte op 22 december 2005. Het programma wordt uitgezonden op Holland Doc te ontvangen via het digitale kanaal van UPC en CAIW op 22, 23, 24, 25 december om negen uur 's avonds, de week daarna op wisselende tijden. Zie Holland Doc voor de precieze uitzendtijden.In de derde NWTV:Elektronische inkt
Tweehonderd lezers van de Vlaamse krant De Tijd mochten dit voorjaar de eerste krant op digitaal papier testen. Eén velletje, zij het nog niet echt zo dun als papier, waarop steeds een nieuwe krantenpagina verschijnt. Het zou alleen nóg mooier zijn als we ook onze eigen papieren op konden slaan en er aantekeningen op zouden kunnen maken. Een gesprek over de technische grenzen van digitaal papier.

Dodojacht
Net terug van Mauritius, vertelt Kenneth Rijsdijk over zijn opgravingen in een massagraf van dodo's en reuzenschildpadden.

Springende shampoo
Het is een vermakelijk experiment, en niet al te moeilijk uit te voeren, bijvoorbeeld onder de douche. Hou een fles shampoo een beetje schuin, een centimeter of twintig boven een glad oppervlak of een schoteltje. Laat geleidelijk een straaltje uit de fles lopen. Onderaan de straal vormt zich een kringelend, langzaam inzakkend hoopje shampoo. Maar met wat oefening en een beetje geluk sprietst er soms ineens een straal shampoo in een grote boog omhoog. Het is maar van korte duur: binnen een seconde herneemt de shampoostraal zich weer.

Gezonde kost
Kees Eijkel van Nano4Vitality is pleitbezorger van een nieuwe 'nanotechnologische' kijk op eten. In de uitzending leggen hij en Frans Kampers van het Wageningse centrum uit wat er nano is aan die nieuwe technieken en wat het oplevert.

De boekenkeuze
Sander Bais is theoretisch-natuurkundige, en koos voor de boekenrubriek van NWTV 'A different universe' van Nobelprijswinnaar Robert Laughlin. “Een zeer uitgesproken, onorthodoxe visie op het geheel van de natuurkunde. Laughlin maakt een gedreven case, diepzinnig maar controversieel.” A different universe, Reinventing physics from the bottom down, Robert Laughlin, New York: Basic Books (2006), ISBN: 046503828X EURO 26,49.

Neonatologe Janna Koppe was zeer gecharmeerd van de Dies-lezing van neurowetenschapper Victor Lamme, die ons “met prachtige voorbeelden voorbereidt op een radicale verandering in ons denken over de geest”. Diesrede 2006, Theater én cinema. Op weg naar een renaissance van de welsprekendheid, Paul F. van der Heijden. De geest uit de fles, Victor A.F. Lamme, Amsterdam: Vossiuspers UvA (2006), ISBN 90 5629 411 3, EURO 8,00.

De boekenrubriek is uitgebreid tot mediarubriek en daarom bespreken we met onze gasten ook een website over zwarte gaten. Hiermee wonnen de sterrenkundigen Gijs Verdoes Kleijn en Roeland van der Marel onlangs de internationale Pirelliprijs, een prijs voor interactieve communicatie van wetenschap en technologie.


NWTV via de kabel

NWTV wordt uitgezonden via het digitale kanaal Holland Doc van de VPRO. Digitale televisie is in Nederland een vrij nieuw fenomeen. Het traditionele televisiesignaal dat via antenne of kabel een televisie binnenkomt is analoog. De ruimte die beschikbaar is om beeld en geluid te versturen is beperkt, zo passen er in de regel niet meer dan zo'n dertig zenders door de kabel. Als datzelfde beeld digitaal wordt verstuurd, neemt het veel minder ruimte in en kun je veel meer zenders tegelijk door dezelfde kabel sturen. Het is vergelijkbaar met het verschil tussen een cd en een langspeelplaat, die eerste bevat meer muziek, terwijl hij ook nog kleiner is.


Er zijn momenteel twee kabelmaatschappijen die dit digitale signaal uitzenden, maar andere zullen in 2006 volgen. Voor digitale televisie heeft u een kastje (in feite een kleine computer) nodig dat het digitale signaal uit de kabel vertaalt naar een analoog signaal voor televisie. Elke televisie is geschikt; U heeft geen speciaal digitaal toestel of platte beeldbuis nodig. Kijk voor prijzen bij UPC, www.upc.nl, of CAIW (Westland), www.caiw.nl. In België is Holland Doc nog niet via de kabel beschikbaar.

NWTV via internet
Hetzelfde digitale signaal dat de kabelmaatschappijen verspreiden, is ook te zien met een goede internetverbinding. Als u internet via kabel of adsl heeft, kunt u de themakanalen ook zien op uw computer. Met enige handigheid zijn de meeste moderne pc's ook weer op televisie aan te sluiten, zodat NWTV in redelijke kwaliteit toch op uw tv-scherm te zien is.

Hoe sneller de internetverbinding, hoe beter het beeld: met circa 500 kb/s zijn themakanalen goed te volgen. De kosten voor zo'n internetverbinding liggen rond de 20 euro per maand. We bieden de themakanalen aan in twee formaten: beeldgrootte 320×240 pixels en beeldgrootte 800×600 pixels. Dit laatste formaat is redelijk beeldvullend op een gewoon beeldscherm en vooral geschikt voor een nog wat snellere internetverbinding (1Mb/s of meer).

NWTV op Vodcast
Vodcast is het videobroertje van Podcast. Hiermee kunt u het programma downloaden zodat u kunt kijken wanneer u dat zelf wilt. Bovendien kunt u het signaal ook afspelen op uw Ipod of mobiele telefoon (met de juiste apparatuur). U kunt een abonnement nemen via de site van Holland Doc, dat kost niks en betekent dat u een waarschuwing krijgt als er een nieuwe aflevering beschikbaar is.
Links
Holland Doc
Uitzending op internet
Noorderlicht (V-cast)