't Horntje, Texel (NL) – Het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee mag zich Koninklijk noemen.


Op 28 november bestond het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) 125 jaar. De verjaardagsceremonie op Texel kreeg een extra feestelijk tintje toen de commissaris van de koningin, prof dr J.A. van Kemenade, geheel onverwacht meedeelde dat “het Hare Majesteit heeft behaagd het NIOZ het predikaat 'Koninklijk' te verlenen”.
Het NIOZ staat internationaal zeer hoog aangeschreven. Dit NWO-instituut kreeg zelfs onlangs de kwalificatie 'near excellent' toegekend als uitkomst van een prestigieuze evaluatie. Het wetenschappelijke niveau van de onderzoeksprogramma's is zeer hoog. Ook de zelfstandige programmaontwikkeling en de eigen technische afdelingen zijn uniek.
Het multidisciplinaire onderzoek van het NIOZ is niet alleen wetenschappelijk, maar ook maatschappelijk van belang. Zo zijn de gegevens van het Texelse onderzoek naar zeestromen belangrijk bij klimaatonderzoek. Tijdens een van de expedities van het NIOZ-schip Pelagia bleek bijvoorbeeld dat sommige zeestromen rond Afrika heel anders lopen dan op zeekaarten wordt vermeld.

Nienke Beintema