Diemen (NL) – De Nederlandse zonnewagen Nuna die vorig jaar in een recordtijd de World Solar Challenger in Australië won, gaat op tournee.


Nuna zal tot eind januari 35 steden in twaalf Europese landen aan doen. Belangstellenden kunnen zo de zonnewagen bekijken die vorig jaar – met een gemiddelde snelheid van 91 kilometer per uur – alle concurrenten in de wereldwijde wedstrijd voor auto's op zonne-energie achter zich liet.
Nuna rijdt niet zelf van de ene naar de andere stad. De auto wordt vervoerd in een trailer die speciaal hiervoor ontworpen is. Twee leden van het winnende Alpha Centauri team zullen de wagen vergezellen en toelichting geven over het ontwerp en de werking van de in de wagen toegepaste ruimtetechnologie en zonnepanelen.
De Nunatournee wordt georganiseerd door de ESA, die op deze manier jonge mensen wil interesseren voor wetenschap, ruimtevaart en techniek. Op de rol staan onder andere twee vierdaagse verblijven in Nederland en België. Op 12 november is de wagen nog te zien in Heerhugowaard (NL) en van 13 tot en met 16 november achtereenvolgens in Châtelet, Aarschot en Charleroi (B).

Sonja Jacobs

Nuna wint zonnewagenrace in recordtijd
Alpha Centauri team wint volgende prijs
Volledig programma tournee