Van spinazie tot drop verdween in de reageerbuis voor de achtste NWT Chemie Onderzoeksprijs. Drie teams mochten eengeldprijs in ontvangst nemen.

‘Moet je nu wel of geen zout toevoegen als je groenten kookt? Als je bijvoorbeeld verse sperzieboontjes kookt in water met een beetje keukenzout, dan verwacht je dat de boontjes wat zout opnemen. Maar het tegendeel blijkt waar: de hoeveelheid natriumchloride in het kookwater neemt juist toe.’

Met dit probleem introduceerden wij vorig jaar het thema van de NWT Chemie Onderzoeksprijs 2009. Moleculair koken is helemaal in. Daarom kozen de organisatoren van deze prijs, het Onderwijscentrum aan de Vrije Universiteit Amsterdam en een netwerk van enthousiaste scheikundeleraren, voor experimenten met voedsel.

Heino Falcke fotografeerde als eerste een zwart gat: ‘Nog mooier dan ik al die tijd had verwacht’
LEES OOK

Heino Falcke fotografeerde als eerste een zwart gat: ‘Nog mooier dan ik al die tijd had verwacht’

Heino Falcke, hoogleraar radioastronomie, maakte in 2019 de eerste foto van een zwart gat. Op dit moment doet hij onderzoek n ...

De uitreiking van de prijzen vond dit jaar plaats in science center Nemo in Amsterdam.

De winnende inzendingen
De winnaars dit jaar waren afkomstig uit Heerhugowaard, namelijk Jorien Entius, Marieke van der Pluijm en Birgit Klapper van het Christiaan Huygens College. Zij onderzochten hoeveel salmiak (ammoniumchloride) er zit in enkele typen drop.

De tweede plaats was voor Ruben Verweij en Tim Molenaars van het Gymnasium Felisenum in Velzen-Zuid. Zij hoopten dat biologische spinazie veel meer ijzer zou bevatten dan normale spinazie. Hun proeven wezen het omgekeerde uit.

De derde plaats was voor Tomas Harreveld en Mathijs Winter, leerlingen van ’t Atrium in Amersfoort. Zij stelden vast dat uit tweehonderd gram sperziebonen na een half uur koken ongeveer een gram natriumchloride, ofwel keukenzout, uit de celwanden is vrijgekomen.