Het Amerikaanse leger gaat een nieuw explosief in artilleriegranaten toepassen. Dat moet veiliger zijn dan het klassieke TNT.

Het uitvoerig geteste explosief genaamd IMX-101 is veel minder gevoelig dan TNT en moet daarom bijdragen aan de veiligheid van militairen. Weliswaar staat TNT, ofwel trinitrotolueen, erom bekend dat het niet zo gemakkelijk explodeert, maar toch zijn er situaties waarin het onbedoeld ontploft. Tijdens transport van granaten bijvoorbeeld door een inslaand projectiel of een bermbom, en ook in de munitieopslag kan het misgaan.

Voor toepassing in houwitsersgranaten is IMX-101 vergeleken met 22 andere kandidaten, en het kwam als beste uit de testen. Granaten stonden bloot aan ontploffingen of werden beschoten met pantserdoorborende kogels. IMX staat voor insensitive munitions explosive. Het is ontwikkeld door BAE Systems, een multinational die via een der onderdelen de geschiedenis kan herleiden tot 1560, de oprichting van de Royal Gunpowder Factory in het Britse Essex.

Reisgids voor de quantumwereld: een overzicht van de deeltjes die onze werkelijkheid vormgeven
LEES OOK

Reisgids voor de quantumwereld: een overzicht van de deeltjes die onze werkelijkheid vormgeven

Overzicht van de quantumwereld bewoners en hun vreemde gedragingen, plus een aantal kandidaat-bewoners die natuurkundigen hopen te ontdekken.

Veel explosieven zijn rijk aan stikstof. Dat geldt voor TNT en nitroglycerine, maar ook voor het ouderwetse buskruit dat daartoe naast zwavel en koolstof kaliumnitraat bevatte. De chemische verbindingen in IMX-101 bevatten eveneens stikstof.

In de nieuwe springstof zitten de verbindingen 1-methoxy-2,4-dinitrobenzeen (rechts) en 3-nitro-1,2,4-triazool-5-on.

In eerste instantie zullen 155-millimetergranaten voor de Amerikaanse landmacht ermee worden uitgerust. Het nieuwe explosief is duurder dan TNT. Niettemin voorziet het Amerikaanse leger besparingen doordat transport en opslag van de nieuwe munitie efficiënter en daarmee veel goedkoper zullen zijn. En wellicht vormt de veiligheid van het personeel ook een doorslaggevend argument.

Erick Vermeulen