Cambridge, Massachusetts (VS) – De ontwikkeling van 'biorubber' maakt de weg vrij voor nieuwe mogelijkheden voor weefseltransplantatie.


Wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) ontwikkelden een nieuw materiaal voor transplantatieweefsels. Het flexibele polymeer kan tijdelijk bloedvaten en andere elastische weefsels in het menselijk lichaam vervangen.
Het biorubber kan door het lichaam zelf worden afgebroken en bestaat uit een polymeer van glycerol en sebacinezuur (1,8-octaandicarboxylzuur). Het menselijk lichaam gebruikt glycerol en sebacinezuur reeds los van elkaar in de vethuishouding. Hierdoor hebben patiënten bij de implantatie van weefsels van het nieuwe polymeer minder kans op afstoting.
“Het menselijk lichaam is heel elastisch” vertelt teamleider Robert Langer. “Voor het goed functioneren van weefsels en organen van biorubber moet het materiaal zoveel mogelijk op het originele weefsel lijken.” Bio-polymeren worden nu al gebruikt in transplantaties en bij het reguleren van de afgifte van medicijnen binnen het lichaam. Het huidige materiaal is echter hard en onbuigzaam. De nieuwe polymeer is meer flexibel. Hoe elastisch het rubber precies is, is afhankelijk van de hoeveelheid sebacinezuur in de polymeer. Medici hebben reeds grootse plannen met het biologisch afbreekbare materiaal. “In de toekomst zal biorubber-weefsel complete organen vervangen.”

Sabrine Caspers