Gent (B) – Voor het eerst hebben artsen slijtage een gewricht hersteld met kunstmatig gemaakt kraakbeen.


Badparels, maar dan anders. Dat is de nieuwe uitvinding om botletsels te genezen. Artsen van de afdeling reumatologie van het Universitair Ziekenhuis in Gent ontwikkelden gel-parels met kraakbeencellen erin. Nadat de kraakbeencellen twee weken hebben kunnen groeien in het laboratorium, kunnen de parels op de plek van het beschadigde kraakbeen ingespoten worden. De parels worden ingeplant en samengekleefd met een soort biologisch plakmiddel (fibrine).
Kraakbeen zorgt ervoor dat in de gewrichten de botten soepel over elkaar kunnen schuiven. Bij overbelasting van een gewricht, zoals bij topsport vaak gebeurt, kan een gewricht gaan slijten.
Arts Gust Verbruggen denkt dat de parels succesvoller zijn dan de oude aanpak, waarbij losse kraakbeencellen in een gat in het gewricht worden gespoten. “Het is lang niet altijd zeker of die ingespoten cellen overleven. Laboratoriumonderzoek wees uit dat de kraakbeencellen in de parels minstens twee maanden kunnen overleven en de parel volledig opvullen met kraakbeen.”
Het proefkonijn dat met deze methode behandeld is, is een 19-jarige voetballer uit Gent, bij wie het kraakbeen in zijn knie (meniscus) was beschadigd. De ingreep was succesvol en het herstel is goed verlopen.

Mariëtte Bliekendaal