Emmen (NL) – In het Noorder Dierenpark mogen bezoekers niet langer hun vingers in het aquarium van AmeriCasa steken: het huisvest een grote school piranha’s.


Onlangs breidde het Noorder Dierenpark te Emmen de bewoning van haar Zuid-Amerikaanse regenwoud AmeriCasa uit met enkele honderden jonge piranha’s. De vissen werden speciaal gekweekt en in oktober vorig jaar cadeau gedaan door de dierentuin in Basel, nadat eerder alle Emmense piranha’s bezweken aan een besmettelijke vissenziekte.
Aanvankelijk hadden de piranha’s een grootte van niet meer dan een eurocent, maar door een voedzaam dieet van watervlooien en pekelkreeftjes zijn ze inmiddels vijf keer zo groot.
Er bestaan ruim dertig soorten piranha’s die in Zuid-Amerika voornamelijk in het troebele, traag stromende water van de Amazone en de aangrenzende overstromingsbossen leven. Met hun sterke kaken vol scherpe tanden eten ze dode en zieke dieren – ze zijn de ‘gezondheidspolitie’ van het water. Net als andere tropische vissen volgen piranha’s met hun voortplanting de cyclus van natte en droge seizoenen van het regenwoud. De paring start in april, wanneer het natte seizoen begint, en gaat door tot laat in de zomer.
Volwassen piranha’s planten zich in gevangenschap normaal niet voort, maar de Baselse verzorgers kunnen ‘op bestelling’ hun vissen daarvoor in de juiste stemming brengen. Door de omstandigheden in het aquarium te veranderen bootsen ze de natuurlijke seizoenswisselingen na. De piranhadeskundigen imiteren eerst de omstandigheden van het droge seizoen: ze verhogen de watertemperatuur en verlagen tegelijkertijd het zuurstofgehalte van het water. Na enkele weken produceren ze het effect van fikse regenbuien: ze verlagen de temperatuur, verhogen het zuurstofgehalte en verversen een deel van het water. De piranha’s denken dat het natte seizoen aanbreekt en gaan kuitschieten. Na zesendertig uur kruipen dan de eerste visjes uit het ei.

Mirjam Leunissen