Freising (D) – Een Duitse onderzoeksgroep ontwerpt een plastic prion-look-alike. De plastic indicator verklapt of het vernietigingsproces kwaadaardige prionen in afvalvlees efficiënt opruimt.


Onderzoekers aan het Duitse Fraunhofer instituut ontwikkelen een nieuwe BSE-indicator. Dit is de eerste snelle en goedkope methode die controleert of de huidige vernietigingsmethoden effectief kwaadaardige prionen, de veroorzakers van de gekke-koeienziekte, in as leggen.
De BSE-crisis heeft zijn sporen achtergelaten. De consument laat het sappige biefstukje liever in de schappen liggen. Ook deskundigen blijven sceptisch. Ze weten nog weinig van het kwaadaardige prioneiwit. Bovendien was er tot voor kort geen betrouwbare testmethode die vaststelde of vleesafval na vernietiging vrij van kwaadaardige prionen was. Besmettelijke eiwitten kunnen onopgemerkt aan de vleesvernietiging 'ontglippen', denken deskundigen.
De nieuwe Duitse testmethode gebruikt van een prion-look-alike. De dubbelganger is een stikstofhoudende kunststof die zich chemisch gezien hetzelfde gedraagt als het eiwit. Bij verhitting verbreken in het kunststof en het eiwit op dezelfde plaatsen koolstof-stikstofbindingen. Procestechnologen voegen de indicator vóór afvalvernietiging toe aan het vlees. Aangezien de chemische structuur van de dubbelganger bekend is, kunnen de onderzoekers de indicator ná vernietiging makkelijk terugvinden. Analyse van de kapotte indicator geeft aan of de identieke kwaadaardige prionen na vernietiging effectief zijn uitgeschakeld.
De methode blijkt een succes. Het Duitse onderzoeksteam van Peter Eisner heeft al aangetoond dat de plastic look-alike voor verscheidene processen bruikbaar is. Met zo'n betrouwbare test in handen kan de koeienvleesindustrie wellicht het vertrouwen van de consument herwinnen.

Frédérique Melman