Gemoute gerst bewijst dat in Frankrijk al in de ijzertijd bier werd gebrouwen.

Waar de oudste sporen van Franse wijnbouw dateren van 2600 jaar geleden, lijkt de kunst van het bierbrouwen in Frankrijk niet veel jonger. Laurent Bouby beschrijft in Human Ecology sporen van het brouwen van bier uit de 5e eeuw v.Chr., in de Provence nabij Marseille.

Frankrijk heeft een grote naam als wijnland. Dat dankt het land vooral aan de Romeinen, die tijdens hun verovering van Gallië her en der de wijnbouw introduceerden. Naar nu blijkt uit het onderzoek van Bouby waren er in het prehistorische Frankrijk ook mensen die thuis bier brouwden. Hij analyseerde monsters die al in 1990 waren genomen bij een opgraving in Roquepertuse. Gerstekorrels hadden de tand des tijds slecht doorstaan, maar duidelijk was dat de meeste waren gekiemd. Bouby denkt dat graan in kleien potten was geweekt, waarna de ontkiemende gerst werd uitgespreid over de vloer.

‘Depressie zit niet alleen in het hoofd, maar in het hele lichaam’
LEES OOK

‘Depressie zit niet alleen in het hoofd, maar in het hele lichaam’

Psychiatrisch epidemioloog Brenda Penninx onderzoekt het verband tussen mentale en lichamelijke gezondheid.

In een oven werd het graan vervolgens gedroogd en geroost, getuige verkoolde graankorrels die Bouby vond, waarbij het kiemen stopte. Met molenstenen maakten de prehistorische bierbrouwers vervolgens de mout fijn, waarna fermentatie kon plaatsvinden.

Al met al is bierbrouwen een complex ambachtelijk proces, dat getuige deze opgraving in Roquepertuse op kleine schaal werd uitgevoerd. Wellicht wachten er ergens nog moutrestanten die dateren van voor de eerste wijnbouw.