Het Japanse bedrijf Edikun Technology Inc. heeft een voetmuis ontwikkeld. Met de voet verplaats je de cursor over het beeldscherm en klik je.

Je zet je voet op een beweegbare plaat op een onderstel. Beweegt de voet zijwaarts, dan verplaatst de cursor ook zijwaarts. Voor- en achterwaarts bewegen laat de cursor naar boven of naar beneden gaan, terwijl als je met de tenen de plaat naar voren kantelen, je de muisklik uitvoert. De fabrikant prijst de vinding aan voor mensen met handicap aan de armen – zoals RSI – en musici en datatypisten die de handen willen vrij houden instrument of toetsenbord.

De nieuwe muis, die werkt onder diverse Windows-uitvoeringen, kost rond de zevenhonderd gulden. Op de Japanse website tonen afbeeldingen de voetmuis in werking.

We zijn niet verslaafd aan  onze telefoons en hebben  geen ‘digitale detox’ nodig
LEES OOK

We zijn niet verslaafd aan onze telefoons en hebben geen ‘digitale detox’ nodig

Onszelf beschrijven als verslaafd aan onze telefoon werkt contraproductief, betoogt psycholoog Pete Etchells.

Overigens heeft een bedrijf in de VS een vergelijkbaar concept ontwikkeld, de NoHandsMouse. Deze bestaat uit twee pedalen. Met de ene voet laat je de cursor bewegen, met de andere klik je. Dit apparaat kan tevens op een Macintosh of onder OS/2 worden geïnstalleerd. Hij kost bijna driehonderd Amerikaanse dollar.

Het voordeel van beide apparaten is dat ze het regelmatig bewegen van een hand van toetsenbord naar muis en weer terug voorkomen. In hoeverre voet- en enkelgewrichten zich op den duur houden onder de regelmatige cursorbesturende bewegingen, is natuurlijk nog een vraag.