Grijp je naar een pijnstiller als je hevige hoofdpijn hebt? Dan kun je het best op je rechterzij gaan liggen als je de pil inneemt. Je houding blijkt namelijk invloed te hebben op hoe snel je lichaam het medicijn opneemt.

Als je een pijnstiller inneemt in een verkeerde houding, dan kan het zomaar een uur langer duren totdat het je pijn verlicht. Dat blijkt uit recent onderzoek, waarbij een computermodel het opnemen van medicijnen via de maag simuleert.

Pad van de pil

De meeste pillen die je slikt, werken pas als ze in de maag zijn opgelost. Daardoor komt het werkende middel vrij en kan het de darmen bereiken, zegt vloeistofwetenschapper Rajat Mittal van de Amerikaanse Johns Hopkins-universiteit. In je darmen wordt het middel via het bloed opgenomen in het lichaam, waar het zijn werk kan doen.

Simon van Gaal: ‘Te veel stress voor een topprestatie is niet goed, te weinig opwinding ook niet’
LEES OOK

Simon van Gaal: ‘Te veel stress voor een topprestatie is niet goed, te weinig opwinding ook niet’

Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam hebben in kaart gebracht wat de optimale stand van het brein is om zo goed m ...

Hoe dichter een pil bij het onderste gedeelte van de maag zit, hoe sneller hij oplost en de darmen bereikt. Je houding, in combinatie met de zwaartekracht, bepalen waar een pil terecht komt na het doorslikken.

Rechterzij

De onderzoekers simuleerden het pad van de pil voor vier verschillende houdingen: liggend op de rug, liggend op de rechterzij, liggend op de linkerzij en staand. Het blijkt dat de pil meteen in het onderste gedeelte van je maag belandt als hem liggend op je rechterzij doorslikt. Het medicijn lost dan ruim twee keer zo snel op als wanneer je de pil staand inneemt. Op je rug liggen blijkt vergelijkbare resultaten op te leveren als staan.

De opname gaat het traagst als je op je linkerzij ligt. Dan komt de pil namelijk bovenin je maag terecht. Als een medicijn er tien minuten over doet om op te lossen als je op je rechterzij ligt, dan duurt het staand of op je rug liggend 23 minuten en op je linkerzij zelfs ruim honderd minuten.

Voor ouderen en zieken die bedlegerig zijn, kan het dus veel uitmaken of ze naar hun rechter- of linkerzij draaien bij het innemen van medicatie. Voor gezondere mensen is staan een goede tweede keus. Bijvoorbeeld als het op kantoor even niet uitkomt om op je rechterzij te gaan liggen.

Stevige maaltijd

Voor hun onderzoek gebruikten de wetenschappers een computermodel genaamd StomachSim, dat zo nauwkeurig mogelijk de menselijke maag nabootst. ‘Het voorspelt de beweging van de vloeistofstroom in de maag en hoe voedsel, of een pil, daar verteerd worden’, zegt Mittel.

De onderzoekers keken ook hoe de pilopname verloopt in een maag die slecht functioneert. Dat kan bijvoorbeeld voorkomen bij diabetes of Parkinson. Deze ziekten blijken de opname bijna net zo erg te vertragen als op je linkerzij liggen. De houding waarin je je medicatie slikt, lijkt dus bijna net zo belangrijk als een gezonde maag om een pijnstiller snel te laten werken.

De bevindingen hebben ervoor gezorgd dat Mittel zich meer bewust is van zijn houding wanneer hij een pil neemt. ‘Ik ga nu ook op mijn rechterzij liggen na een stevig avondmaal’, zegt hij. ‘Hetzelfde principe werkt namelijk ook voor de vertering van voedsel.’