Anita Ruissen promoveerde op haar onderzoek aan antimicrobiële peptiden. Deze vormen een veelbelovend alternatief in de strijd tegen antibiotica-resistente micro-organismen.

Gesynthetiseerde speekseleiwitten (peptiden), zoals ze worden gebruikt in speekselsubstituten, kunnen binnen enkele minuten een groot aantal micro-organismen in hun groei remmen of doden. Dit opent perspectieven voor mensen die als gevolg van een ziekelijk speekseltekort kampen met mondinfecties, maar kan op termijn ook leiden tot een nieuwe generatie stabiele en effectieve middelen tegen andere dan orale infectieziekten.

Wereldwijd wordt veel onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van nieuwe varianten voor klinische toepassingen. Anita Ruissen onderzocht of deze peptiden toepasbaar zijn in een mondspoeldrank of een speekselsubstituut. Uit haar onderzoek, gefinancierd door de Stichting Technische Wetenschappen, blijkt dat de nieuwe peptiden ondanks het verdikkingsmiddel in het speekselsubstituut toch hun dodende werking uitoefenen.

'Een waan is niet ­realistisch, maar er zit wel een logica in'
LEES OOK

'Een waan is niet ­realistisch, maar er zit wel een logica in'

Geheugenexpert Douwe ­Draaisma kan urenlang vertellen over de mysteries van onze ­hersenen. Onlangs bracht de Groningse hoogleraar zijn negende boek ...

De kracht van de nieuwe peptiden schuilt in het feit dat er niet gemakkelijk resistentie tegen deze peptiden optreedt en dat ze stabiel en dus lang werkzaam zijn. Verder kunnen de peptiden bacteriën doden die resistent zijn tegen klassieke antibiotica, zoals de beruchte ziekenhuisbacterie MRSA.

Een andere opmerkelijke bevinding is dat de oorspronkelijke, natuurlijke antimicrobiële peptiden werken wanneer rond de micro-organismen voldoende zuurstof aanwezig is. Echter het merendeel van de micro-organismen in biofilms, zoals de tandplak, leeft in een zuurstofarme of zelfs zuurstofloze omgeving. De nu ontwikkelde peptiden kunnen ook in afwezigheid van zuurstof micro-organismen te doden. Dat biedt nieuwe mogelijkheden voor de bestrijding van bijvoorbeeld bacteriën in tandplak. Daardoor kunnen ook tandvleesontstekingen en het los staan en uitvallen van tanden en kiezen worden voorkomen.

VU