Coventry (UK) – De Engelse cardioloog Man Fei Shui heeft een torpedovormig apparaatje ontwikkeld dat bloedproppen in aderen verwijdert en tegelijk ook het vuilnis even buitenzet.


Als een torpedo schiet een kleine boorkop door de aderen. Bloedproppen die hem in de weg zitten, slaat hij kapot. Het losgeslagen vuil zuigt hij op en bewaart hij in een soort stofzuigerzak. De afmetingen van dit razende gevaarte? Een paar millimeter.
Bloedproppen – ofwel tromboseverschijnselen – veroorzaken grote gezondheidsproblemen. Ze verstoppen je aderen, wat bijvoorbeeld tot hartinfarcten kan leiden. Bij hartpatiĆ«nten gebruiken chirurgen vaak een dottertechniek om de stolsels te verwijderen: een ballonnetje wordt in de ader opgeblazen en maakt de weg weer open. Het grote nadeel van deze methode is dat de troep waar de prop uit bestond in de aderen achterblijft en weer aan elkaar kan gaan kleven. De nieuwe vinding van cardioloog Man Fei Shui laat de rotzooi niet achter, maar neemt het meteen mee.
Het nieuwe apparaatje bestaat uit een boorkop in een stalen cilinder. De boorkop werkt volgens het principe van de schroef van Archimedes: de schroef boort zich met 2100 omwentelingen per seconde in de bloedprop. Het vacuĆ¼m dat door deze beweging achter de kop ontstaat, zuigt het afval aan. Een opvangbakje aan het einde van de kop vangt de troep op. Nadat het apparaatje uit het lichaam is verwijderd, is dus ook meteen het vuilnis opgeruimd.

Sonja Jacobs

De schroef van Archimedes was in eerste instantie bedoeld om water omhoog te pompen