Nadat IBM-computer Watson de Urban Dictionary leerde, kon zijn taalgebruik zeer ongepast zijn. Een filter zorgt er nu voor dat hij zich aan de juiste omgangsvormen houdt.

Op een vraag van een onderzoeker antwoordde de sprekende supercomputer Watson zelfs een keer ‘bullshit’. Dat was nadat IBM-medewerker Eric Brown hem de Urban Dictionary had gevoerd, een sinds 1999 met meer dan zeven miljoen definities gevulde database van alledaags taalgebruik inclusief straattaal.

De bedoeling was dat Watson nog natuurlijker overkwam bij gesprekspartners, en wellicht dichter kwam bij het slagen voor een Turingtest, waarbij mensen niet kunnen inschatten of ze nu met een mens of een machine communiceren. Ondanks zijn kunstmatige intelligentie wist Watson echter niet welke woorden nu passend waren als hij met mensen communiceerde.

'AI-onderzoekers zijn net middeleeuwse alchemisten'
LEES OOK

'AI-onderzoekers zijn net middeleeuwse alchemisten'

Informaticus Frank van Harmelen is optimistisch over de toekomst van AI, maar vindt wel dat we ­duidelijke grenzen moeten stellen.

Het was tijd om als het ware Watsons mond te schrobben, zo meldt Andrew Purcell op International Science Grid This Week. De programmeurs verwijderden allereerst een groot aantal onbeschofte woorden die Watson uit de Urban Dictionary had geleerd. Daarna installeerden ze een filter dat grof en ongepast taalgebruik moet voorkomen.

Bij het raadplegen van Watson voor meer serieuze doeleinden, zoals door artsen die moeite hebben met een diagnose stellen of door experts bij een nieuwe service ingesteld door IBM, kan men er nu zeker van zijn dat vloeken en seksueel getinte opmerkingen niet meer in Watsons vocabulaire voorkomen.