Manhasset, NY (VS) – Een goedkope chipset van het Amerikaanse bedrijf Texas Instruments vormt een belangrijke stimulans voor de overgang naar de draadloze verbindingen in huis en kantoor.


Het Bluetooth-consortium, waarin Ericsson en diverse andere IT-ondernemingen samenwerken, ontwikkelt snoerloze oplossingen voor de communicatie tussen apparatuur. Printers en computers, maar ook dataverwerkende telefoons en andere apparatuur, wisse`len met de Bluetooth-technologie dankzij speciale hardware onderling radiografische informatie uit met een snelheid van een megabyte per seconde, waarbij het bereik tien tot honderd meter is. De nu door Texas Instruments gepresenteerde chipset vormt een belangrijke stap.
De nieuwe chipset is gemaakt met de moderne 0,18-microntechnologie, waarmee bijvoorbeeld Intel en AMD ook hun allernieuwste processoren fabriceren. Door alle benodigde componenten te bundelen in het setje, volstaat een kleine behuizing en is een lage productieprijs mogelijk. De chipset bevat een read-only-geheugen met volledig geïntegreerde software en een zeer gevoelige ontvanger voor radiogolven. De twee basisonderdelen in de chipset hebben afzonderlijk een formaat van ongeveer 6 bij 6 millimeter. In eerste instantie verzorgt deze chipset een-op-eenverbindingen, terwijl een volgende generatie de verbinding van een enkel punt met meer punten mogelijk moet maken. Een extra van de nieuwe chipset is hoge gevoeligheid, veel gevoeliger dan de officiële Bluetooth-specificatie, zodat hij betrouwbaardere verbindingen levert.
De productie van de Bluetoothchip moet in het vierde kwartaal van dit jaar beginnen. Naar verwachtig zal Texas Instruments volgend jaar twee miljoen van de minuscule zenderontvangers produceren. De markt voor de draadloze Bluetoothtechnologie is volgens analisten in het jaar 2005 bijna vijf miljard dollar, waarbij draadloze verbindingen voor telefoons en computers de hoofdmoot vormen.

Erick Vermeulen