Diemen (NL) – Komend weekend vliegt de meteorenzwerm Leoniden vlak langs de aardse dampkring. Met het blote oog zijn de vallende sterren goed zichtbaar, maar het weer kan nog roet in het eten gooien.


Donderdagochtend om iets voor 7 uur is de eerste heldere meteoor al waargenomen. Hij maakte onderdeel uit van de Leonidenzwerm, een meestal onopvallende meteorenzwerm die elk jaar langstrekt. Dit jaar is de zwerm tussen 15 en 19 november op zijn helderst. Eens in de 33 jaar zijn de Leoniden extra actief en dit jaar is het schouwspel met het blote oog goed zichtbaar.
Meteorologen van het KNMI verwachten helaas voor het komend weekend veel bewolking. Als de bewolking wegtrekt zal het lang onbewolkt blijven, maar het is onmogelijk aan te geven waar dit zal zijn. Ook is de kans op mist erg groot. Positief nieuws is dat het waarschijnlijk het hele weekend droog blijft. Erg koud zal het ook niet zijn: in het oosten en westen van Nederland net boven het vriespunt, in de rest van het land daar een stuk boven. In België is de kans op opklaringen groter, maar daartegenover staat dan een lagere temperatuur.
Het KNMI houdt een speciale waarnemingscampagne op de wereldzeeën. Met de gegevens hoopt het KNMI meer inzicht te krijgen in de aard en stofstructuur van de meteoren. Zelf met een bootje de Noordzee op trekken om daar in volledige duisternis naar de hemel te turen verdient geen aanbeveling. De zee zal rustig zijn, maar de kans op bewolking is er net zo groot als op het land.

Marijn Sandtke