Brussel (B) – Van 28 maart t/m 29 september kun je in de tentoonstelling TASTzin van het Museum voor Natuurwetenschappen met vingers, tenen en zelfs het hele lichaam aan den lijve ondervinden hoe de tastzin functioneert.



Al bij binnenkomst merkt de bezoeker dat deze tentoonstelling hem niet onberoerd zal laten. Als een gevierd artiest, die langs zijn publiek naar het podium loopt, moet hij zich door een tunnel met tientallen grijpgrage plastic handen wurmen. De latex handschoenen kietelen hem in zijn zij en strelen hem in zijn gezicht. Het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel – dat met de ruim vijfhonderd gouden kroontjes die de voorgevel sieren wel erg koninklijk is – leert je in de tentoonstelling TASTzin over het tastzintuig. Hoe voelt iemand druk, een trilling of een uitrekking? Hoe nemen we warmte en kou waar en is onze tastzin over ons hele lichaam even sterk ontwikkeld? Voelen doe je met je hele lichaam, ook met je tenen. Trek dus je schoenen uit voordat je de tentoonstellingsruimte betreedt!
In een schitterend oud gedeelte van het – nooit in gebruik genomen – klooster van de zusters Redemptoristinnen kunnen nieuwsgierigen van alle leeftijden via originele experimenten aan den lijve ondervinden hoe onze tastzin werkt. Via de aaitunnel belandt de bezoeker in het paleis van de Homunculus, een eigenaardig mannetje met een joekel van een tong, dikke lippen en kolenschoppen van handen. Hij vertelt waar onze tastlichaampjes zitten en hoe die tastinformatie in de hersenen wordt vertaald.
Niet alle organismen hebben zo'n fijne tastzin als de mens. Eencellige wezens moeten het stellen met vele kleine trilhaartjes, de vis heeft een gevoelige 'zijlijn' waarmee hij het water langs zijn zij voelt kietelen. Schaaldieren en insecten lijken gevoelloze minimonsters, maar als je ze van dichtbij bekijkt, zie je dat hun harde pantser bedekt is met minuscule haren en met hun voelsprieten tasten ze de omgeving af. De mens daarentegen heeft tastlichaampjes over zijn hele lijf. Toen de voorouder van de mens vier miljoen jaar geleden rechtop ging lopen, had hij zijn handen niet meer nodig om zich voort te bewegen. Hij gebruikte zijn handen nu voor fijnere taken en zijn tastzones breidden zich uit.
In totaal zijn er negen ludiek ingerichte thematische ruimten. Als een Pavloviaans proefdier reageert de bezoeker op prikkels – warm, koud, zacht – die een voorspelbare antwoord oproepen. Maar soms kan de bezoeker zichzelf goed voor de gek houden! Er is zelf aan informatievoorziening voor blinden gedacht. Onderschrift in braille mag natuurlijk niet ontbreken op een expositie met zoveel fingerspitzengefühl.

TASTzin
Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel
T 0 (032) 26274227
28 maart t/m 29 september

Frédérique Melman