De relatief platte voeten van Afrikaanse mensen verdelen de lichaamsdruk veel beter dan de holle voeten van Nederlanders dat kunnen. Mogelijk is dat de reden dat voetklachten minder gebruikelijk zijn in Afrika. Dat opperen onderzoekers uit Nijmegen.

De onderkant van de voet. Bron: Wikimedia Commons
De onderkant van de voet.
Bron: Wikimedia Commons

Een Afrikaanse voet verdeelt de druk ten gevolge van het lichaamsgewicht optimaal – net zoals een steunzool dat zou doen. Ook wikkelen Afrikaanse mensen hun voet anders af, waardoor de voorvoet minder belast raakt dan een Nederlandse voet. Tot die conclusie kwam bewegingsdeskundige Niki Stolwijk van het Radboud universitair medisch centrum in Nijmegen.

Platte voeten

Aan Stolwijks promotieonderzoek, dat plaatsvond in de Nijmeegse Sint Maartenskliniek, namen volwassenen uit Malawi en Nederland mee. De Afrikaanse groep bleek gemiddeld plattere voeten te hebben met een langer middendeel. De Nederlanders hadden juist voeten die opvallend hol waren. Dat betekent dat de Afrikanen een significant groter voetoppervlak hebben. Het lichaamsgewicht rust dus op meer oppervlak, waardoor de druk zich tijdens het lopen beter verdeelt. Tijdens het wandelen raken de hiel en de voorvoet van de Afrikanen dan ook veel minder belast dan diezelfde voetonderdelen van de Nederlandse proefpersonen.

Op eigen houtje fitnessen oorzaak van veel blessures
LEES OOK

Op eigen houtje fitnessen oorzaak van veel blessures

Een op de vijf Nederlanders doet aan fitness. Dat leidt tot een miljoen blessures per jaar. Bewegingswetenschapper Lisa Noteboom onderzocht hoe die ku ...

De goede drukverdeling onder de Afrikaanse voetzool kan mogelijk verklaren waarom voetklachten vaker voorkomen in Europa dan in Afrika, ondanks het feit dat mensen in Afrika gemiddeld veel vaker en verder lopen, en op minder goed schoeisel. In Nederland worstelt maar liefst tien procent van de bevolking met dergelijke klachten. De oorzaak hiervan is overbelasting van bepaalde voetdelen. “Steunzolen maken het voetoppervlak groter waardoor de druk gelijkmatig verdeeld wordt over de voet”, verklaart onderzoeksleider Niki Stolwijk in een persverklaring. De Afrikaanse voet heeft dus al precies wat de steunzool kunstmatig kan realiseren: een goede drukverdeling over zo veel mogelijk oppervlak.

Lees ook: