Intensief voetballen leidt bij jongeren tot groeistoornissen. Vooral het kniegewricht heeft zwaar te lijden.

Leuvense en Gentse sportartsen onder leiding van prof dr Erik Witvrouw en prof dr Johan Bellemans onderzochten 550 jonge Belgische voetballers. Het ging zowel om jongeren die speelden bij hooggeplaatste clubs als bij amateurclubs.

O-benen

Jongeren die intensief met hun sport bezig zijn, vertonen vaak stoornissen in het kniegewricht. Er ontstaat een onevenwichtige groei en de speler krijgt zogenaamde O-benen. De eerste merkbare misvormingen treden meestal op vanaf de leeftijd van dertien jaar en nemen toe tot de groeistop. Naarmate de voetbalintensiteit toeneemt, neemt ook de misvorming toe.

‘De mooiste dingen ontdek je door er niet specifiek naar te zoeken’
LEES OOK

‘De mooiste dingen ontdek je door er niet specifiek naar te zoeken’

Medisch bioloog Yvette van Kooyk wil het immuunsysteem leren kankercellen aan te vallen door hun suikerjas-vermomming weg te knippen.

De gevolgen van de misgroei beperken zich niet alleen tot het esthetische: de onderzoekers toonden al eerder aan dat O-benen het risico op osteoartrose en blessures verhogen, zowel op jongere als op oudere leeftijd.
De onderzoekers vinden het voorbarig om een verbod op intensief jeugdvoetbal uit te vaardigen. Wellicht kan een aangepast trainingsprogramma het probleem grotendeels verhelpen. Dat zoeken ze nu verder uit.