Zit je in 5 vwo (Nederland), dan wel in ASO (V) of TSO (V) (België) en heb je scheikunde in je profiel, doe dan mee met dit vergistingsonderzoek en misschien win je wel de NWT Chemie Onderzoeksprijs van 500 euro. Dus, schrijf je in als onderzoeksteam op www.onderwijscentrum.vu.nl/internetsymposium.

Als in de niet zo verre toekomst aardolie en gas schaarser worden, kan het gebruik van bio-ethanol uitkomst bieden. De productie van ethanol uit suikers met behulp van vergisting is een eeuwenoud proces. De opbrengst van dit biochemische proces blijkt duidelijk temperatuurafhankelijk. De bestudering van het vergistingsproces levert ook vragen op. Waarom is bijvoorbeeld de opbrengst bij lange na niet 100 procent. Hoe is dit proces te optimaliseren?

Fermentation symposium
De leerlingen in hun onderzoeksteams maken een Engelstalig verslag van hoe ze de productie van ethanol door fermentatie onderzocht hebben en wat hun onderzoeksresultaten zijn. De verslagen van alle teams (er doen ook vwo-5-leerlingen uit andere landen mee) worden met foto’s van de auteurs gepubliceerd op de website van het internetsymposium. Daarop kunnen zij in daar, in het ‘fermentation symposium’, de discussie aangaan met teams uit de hele wereld. Verder kunnen de teams het commentaar overdenken en verwerken in de eindversie van hun verslagen.

‘Er is heel veel mis  met de p-waarde’
LEES OOK

‘Er is heel veel mis met de p-waarde’

De p-waarde is tegenintuïtief en wordt vaak onjuist gebruikt, stelt wiskundige Rianne de Heide. We moeten naar een alternatief.

De uiteindelijke versies worden eveneens gepubliceerd op de website, waarna een onafhankelijke jury van het Onderwijscentrum Vrije Universiteit in Amsterdam en redactieleden van Natuurwetenschap & Techniek ze beoordeelt. Alle binnengekomen artikelen dingen mee naar de NWT Chemie Onderzoeksprijs. De winnende artikelen worden in het novembernummer van 2010 in NWT besproken.