Amsterdam (NL) – De gratis middagkrant van het Telegraafconcern, News.nl, introduceert een nieuwe techniek. Met een Jumptech-pen scan je barcodes in de krant, die je browser naar de gewenste internetpagina leiden.


Een intelligente pen vormt de koppeling tussen krant en internet. De pen, Jumper genoemd, onthoudt zo’n honderd webadressen. Die pikt hij door simpelweg scannen uit de middagkrant News.nl op. De barcodes in de krant bevatten een vijfcijferige code. Thuis steek je de pen in een pennenhouder die is verbonden met de computer. Via de website van News.nl verkrijgt de gebruiker het website-adres, ofwel de URL, die achter die code schuilt. Dat scheelt een hoop typewerk. Veel internetadressen zijn immers een aaneenschakeling van vreemde tekencombinaties en codes. De website van News.nl, die als informatiecentrum fungeert, is met deze techniek natuurlijk verzekerd van flinke bezoekersaantallen. Dat is prettig voor de adverteerders.
De ontwikkelaar van de pen, Jumptech, voorziet nog meer mogelijkheden. Niet alleen kunnen ook andere tijdschriften met barcodes gaan werken, maar online winkelen moet ook makkelijker zijn met de intelligente pen. Je scant thuis je boodschappenlijstje in en stuurt dat via internet naar de supermarkt, die vervolgens de boodschappen aan de deur aflevert. Het bedrijf werkt ook aan sleutelhangers met een Jumper.
News.nl verspreidt in eerste instantie duizend pennen onder lezers. Deze kosten normaal fl 250,-. De aanschaf van zo’n pen vormt een wel erg ruime investering voor internetadressen uit een gratis middagkrantje. Mocht Jumptech zijn techniek aan meer bedrijven kunnen slijten, dan zit er wellicht toekomst in.

Erick Vermeulen