Naar aanleiding van het artikel over de zelfbouwspectroscoop (N&T (2000), 1) zijn er bij de redactie veel brieven en e-mails vol vragen binnengekomen. Zo vraagt men zich af hoe men het aluminium reflectielaagje van de cd af kan krijgen. Daarnaast vermeldt de auteur van het stuk niet waar men traliefolie kan bestellen.


1. Voordat de cd als buigingsrooster kan dienen, moet het aluminium reflectielaagje eraf, anders laat de cd niet genoeg licht door. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zit dit laagje aan de bovenkant van de cd, de kant waar de tekst staat. Het laagje is te verwijderen door eerst met een schaar of ander scherp voorwerp een X in de bovenkant van de cd te krassen. Met gewoon doorzichtig kantoorplakband is de reflectielaag makkelijk los te trekken van de plastic ondergrond.

2. Het in het artikel vermelde traliefolie kan men bestellen bij Stichting de Koepel in Utrecht. Het traliefolie heeft een grootte van een 35mm-negatief en kost inclusief brochure met uitleg f 9,50. Bestellen kan op telefoonnummer 0(031)30 2311360.