‘Hoe bak je een appeltaart? Stap 1: vind het heelal uit.’ Dat krijg je dus als je een natuurkundige een recept laat schrijven. Op zoek naar het recept van het universum gaat niet alleen op zoek naar de ingrediënten van gebak, maar van alles.  

Harry Cliff, zelf deeltjesfysicus, liet zich voor zijn boek inspireren door de Amerikaanse astronoom Carl Sagan. In zijn befaamde tv-serie Cosmos nam die een appeltaart als beginpunt voor de zoektocht naar de ultieme oorsprong van materie. Met hetzelfde uitgangspunt duikt Cliff in de wereld van atomen, elementaire deeltjes en de quantumfysica. Wat gebeurt er wanneer je het gebak in steeds kleinere stukken snijdt? Welke deeltjes kom je dan tegen? En waar komen die vandaan?

Puzzel

We zien hoe sterren en de oerknal de bouwstenen van onszelf en de wereld om ons heen bereidden. Daarbij besteedt Cliff veel aandacht aan de fascinerende manier waarop deze kennis tot stand kwam en komt. Zo wordt duidelijk hoe wetenschappers steeds meer puzzelstukjes verzamelden. Een reis langs deeltjesversnellers en detectoren toont bovendien hoe onderzoekers nieuwe kennis opdoen. Verfrissend is dat ook de onzekerheden, struikelblokken en drijfveren van de wetenschappers zelf aan het licht komen. Samen met de gevatte schrijfstijl en de geinige verwijzingen naar populaire cultuur maakt dit dat het boek luchtig wegleest.

Met een bereidingstijd van bijna 14 miljard jaar en een keuken ter grootte van een heelal zou je kunnen stellen dat Cliff het meest uitgebreide recept voor gebak ooit heeft geschreven. En dan is dat ironisch genoeg ook nog niet compleet: de fysicus legt haarfijn uit op welke grote vragen wetenschappers nog steeds antwoord proberen te vinden. Zijn enthousiasme maakt in elk geval duidelijk waarom de eeuwenlange zoektocht naar de bouwstenen van materie en hun kosmische oorsprong onverminderd doordendert: ontdekkingen smaken altijd naar meer.