Epidemioloog Adam Kucharski schreef met Viraal een zeer gevarieerd boek over de samenhang tussen allerlei uitbraken – behalve die ene.

Nu de pandemie ruim een jaar onderweg is, hebben we stilaan ook te maken met een epidemie aan verwante boeken. Op het eerste gezicht lijkt Viraal er daar één van. Maar, warempel: het boek is al vóór 2020 geschreven. Het gaat namelijk over epidemieën in het algemeen.

Zoals een virus van gastheer op gastheer overspringt, springt het boek heen en weer tussen ziekte-epidemieën en andersoortige uitbraken. Ook die zijn vaak opvallend actueel. Denk aan de ontwikkeling van financiële zeepbellen zoals de Bitcoin, of de verspreiding van desinformatie op sociale media.

Bonte mix

Auteur is epidemioloog Adam Kucharski. In het nieuwe voorwoord, een van de weinige plekken waar het c-woord valt, vertelt hij hoe moeilijk het was om de verspreiding van het virus in Wuhan te voorspellen. Vergelijkingen met eerdere pandemieën boden weinig soelaas, want ‘als je één pandemie hebt gezien, heb je er één gezien’.

Toch volgt elke uitbraak volgens Kucharski wel ­bepaalde onderliggende principes. Met een bonte mix aan voorbeelden en anekdotes laat hij die samenhang in het boek goed zien – al springt hij wel erg van de hak op de tak.

Jaws-effect

Hoewel de auteur tijdens het schrijven nog geen benul had van de aanstaande pandemie, doet het boek je er telkens aan denken, bijvoorbeeld bij termen als ‘groepsimmuniteit’ en ‘reproductiegetal’. Het blijkt leuk om steeds zelf die link te leggen. Bovendien zorgt deze olifant in de kamer voor een soort Jaws-effect: waar die film extra spannend is doordat de haai buiten beeld blijft, geeft het boek juist door het er niet over te hebben een verfrissende kijk op de huidige crisis.

no-image
Bestel Viraal in onze webshop!