Moeten we de mensheid bestempelen als een geologische kracht?

Als mens hebben we een enorme impact op de aarde. Overal ter wereld laten we onze vingerafdrukken achter. We beïnvloeden de sedimentatie van rivieren, de biodiversiteit, de zuurgraad van oceanen, het landgebruik en het klimaat.

De Nederlandse Nobelprijswinnaar Paul Crutzen opperde in 2000 dat deze invloed erkent moest worden als een geologische kracht. Hij stelde voor om een nieuw geologisch tijdperk in te voeren en dat af te scheiden van het Holoceen, het geologisch tijdvak waar we ons al meer dan 10.000 jaar in bevinden. Hij doopte het tijdperk tot het Antropoceen – het tijdperk van de mens.

Zijn we dan zonder het te weten in een nieuw geologisch tijdperk aanbeland? Hierover verschillen de meningen. Er is namelijk alleen sprake van een geologische breuklijn als de sporen van de mens over een paar miljoen jaar zichtbaar zijn in de aardlagen. Sommige deskundigen pleiten voor officiële erkenning, andere bestempelen het als de zoveelste metafoor voor de milieucrisis. In de reeks Wakker worden in het Antropoceen vertellen diverse sprekers je er meer over.

Wakker worden in het Antropoceen
Pakhuis de Zwijger
t/m 19 maart
gratis

De sporen van de Duitse bruinkoolgroeve Garzweiler zijn waarschijnlijk over miljoenen jaren nog zichtbaar. Beeld: Shutterstock
De sporen van de Duitse bruinkoolgroeve Garzweiler zijn waarschijnlijk over miljoenen jaren nog zichtbaar. Beeld: Shutterstock