Eten kiezen we zelfstandig, onafhankelijk en vrijwillig, toch? Niet echt, stelt sociaal psycholoog Reinoud Moojen. Onbewust laten we ons ook leiden door wat we denken dat anderen van onze keuzes vinden. We passen ons aan. Dat leidt geregeld tot ongezonde en niet-duurzame keuzes.
Als we boodschappen doen of ergens gaan eten, weten we best welk voedsel gezond is en vaak ook wat de duurzame keuze is. Toch kiezen we opvallend vaak voor minder gezond eten. Of voor voedingswaren die het milieu belasten, denk maar aan avocado’s, afkomstig van waterslurpende planten. Maar onze voedselkeuzes staan onder druk van allerlei factoren die buiten ons liggen. Die avocado’s, bijvoorbeeld, zijn nu eenmaal in de mode en mede daardoor extra aantrekkelijk.
Dit is een premium-artikel
Lees direct verder, al vanaf €1,99 per maand. Al abonnee? Log in om direct verder te kunnen lezen.
InloggenBekijk aanbod