Al sinds haar kindertijd is wetenschapsjournalist Gemma Venhuizen gefascineerd door de aarde. Als klein meisje zat ze in bed, onder de dekens met een zaklamp en een atlas, zich te verwonderen over de wereld. Niet verrassend was dan ook dat ze aardwetenschappen ging studeren. Tijdens haar studie en daarna reisde ze de hele wereld over om allerlei geologisch interessante plaatsen te bezoeken.

aarde in bad Gemma VenhuizenNu deelt ze haar enthousiasme in het boek De aarde voor in bed, op het toilet of in bad. Ze liet zich inspireren door haar held Jules Verne, bekend van Reis rond de wereld in 80 dagen. Venhuizen beschrijft haar wereld in 80 hoofdstukken, die tjokvol feitjes zitten over bijvoorbeeld plaattektoniek, permafrost en gesteentevorming. De hoofdstukken hebben allemaal een ander onderwerp, maar de manier waarop ze elkaar opvolgen voelt voor de lezer (chrono)logisch aan. Venhuizen sluit ieder hoofdstuk af met een reistip, voor het geval je het beschreven fenomeen zelf (ooit) wil aanschouwen. Alle reistips zijn plekken die Venhuizen zelf bezocht tijdens haar reizen.

Zoals de titel al doet vermoeden is De aarde voor in bed, op het toilet of in bad een boek voor als je even snel en ontspannen wil lezen. Mensen die op zoek zijn naar diepgravende verhalen over de geologie zullen dat in dit boek niet vinden. Maar wie wil nou diep graven op het toilet?

Lees verder