Poepen kun je beter hurkend doen dan zittend. En als je last hebt van verstopping, helpt het om een paar keer heen en weer te schommelen op de wc. Deze en andere leerzame feiten lees je in De mooie voedselmachine van de Duitse 24-jarige promovendus geneeskunde Giulia Enders.

de mooie voedselmachineEnders’ interesse in ons darmkanaal komt voort uit haar jeugd, waarin ze zelf veel last had van spijsverteringsproblemen. Die problemen resulteerden zelfs in allerlei wonden op de huid. Dankzij een streng dieet wist de Duitse haar darmen uiteindelijk tot rust te brengen.

Bij onze oosterburen zijn in een half jaar meer dan 700.000 exemplaren van het boek verkocht, en ook in Nederland kan Enders weleens een geduchte concurrent van Midas Dekkers blijken. Naast grappige feitjes over poep bevat het boek namelijk een hoop interessante en nuttige informatie over de werking van onze darmen. Het blijkt dat die veel meer regelen dan onze ontlasting en zelfs onze hersenen en stemming direct beïnvloeden.

Enders combineert de soms best technische uitleg handig met simpele illustraties, gemaakt door haar zus Jill, en luchtige stukjes tussendoor, onder andere over alle mogelijke vormen waarin ontlasting tevoorschijn komt. Hoofdstukken met titels als ‘aarsmaden’ en ‘zuur uitscheiden’ klinken op voorhand ranzig, maar dat valt reuze mee. Het geheel is prettig leesbaar, origineel en grappig. En dat is niet alleen omdat het over poep gaat.

De mooie voedselmachine
Giulia Enders
Luitingh-Sijthoff
€ 17,95

Bestel nu in onze webshop

Lees ook: