De tentoonstelling Ongezien in Rijksmuseum Boerhaave laat zien hoe het mannelijk lichaam al eeuwenlang de norm is in de geneeskunde.

‘Zou ik de enige zijn met deze klachten?’ ‘Nu ga ik wél zeggen dat ik zoveel bloed verlies en pijn heb elke keer.’ ‘Heel gek dat dit niet standaard is als je een spiraaltje laat zetten. Ik ga echt wel om pijnstilling vragen.’ Dit is wat je hoort als je in Rijksmuseum Boerhaave een steriele dokterswachtkamer binnenloopt. Het zijn gedachten die veel vrouwen hebben gehad in de wachtkamer van hun huisarts. Hiermee begint Ongezien, een tentoonstelling, die laat zien hoe de medische wereld al jarenlang vrouwen en genderdiverse personen vergeet. In de eerstvolgende ruimte is dan ook geen spoor van vrouwen te bekennen: uit oude prenten blijkt dat medici eeuwenlang alleen het mannenlichaam het bestuderen waard vonden. Hierna toont een serie objecten, boeken, video’s, infographics en interactieve spellen hoe de medische wetenschap vrouwen al honderden jaren tekortdoet. Dit blijkt bijvoorbeeld uit een oude gynaecologische behandelstoel die eerder aan een martelwerktuig doet denken.

Ongezien eindigt weliswaar met een positieve blik op de toekomst, maar is geen tentoonstelling om vrolijk van te worden. Het is eerder teleurstellend om te zien hoeveel voorbeelden van gebrekkige zorg voor vrouwen er zijn om een expositie mee te vullen.

Ongezien
Rijksmuseum Boerhaave, Leiden
Tot en met 8 maart 2026
€ 16,50 (entree volwassene)