De ‘droomvlucht’ van André Kuipers was in zekere zin routinematig. Hij was immers alweer de 432e mens in de ruimte en op een gegeven moment is de spanning er wel af. Maar op een wereldbevolking van grofweg zes miljard (en als tweede Nederlander) was dat helemaal zo slecht nog niet. Bovendien inspireerde Kuipers met een enkele ruimtereis honderdduizenden Nederlanders. Hij liet hen dromen over de sterren en veranderde definitief hun blik op die kwetsbare blauwe knikker waar wij op wonen.

droomvlucht
Droomvlucht
Sander Koenen
€12,50
Bestel in onze webshop

In een wereld die overloopt van de sportbiografieën is daarom meer dan genoeg plek voor de bijzondere prestatie van ‘onze’ Kuipers. Auteur Sander Koenen weet bovendien in Droomvlucht op knappe wijze de routinevlucht van Kuipers te transformeren tot een echt heldenepos, zonder dat hij daarvoor moet terugvallen op retorische trucjes of onechte opsmuk.

Vooral op de momenten die rond de lancering spelen, het verblijf in het internationale ruimtestation (ISS) en de trainingssessies in Rusland, leest Droomvlucht als een spannende avonturenroman. Als Kuipers door de koepel in het ISS naar de aarde kijkt, is het als lezer moeilijk niet met hem mee te zweven en weg te dromen bij het idee ook ooit van zo’n uitzicht te mogen genieten. Dan blijkt maar weer dat de bemande ruimtevaart – ondanks alle tegenwerpingen – uiteindelijk vooral heel erg gaaf is.

Dat alles maakt het boek uitermate geschikt voor iedereen die weleens wegdroomde bij een aflevering van Star Trek of een boek van, pak ’m beet, Isaac Asimov. Wie benieuwd is naar het echte werk, moet Droomvlucht lezen.