De ware oranjefreaks zijn niet Nederlandse voetbalsupporters of fans van het koningshuis, maar guppy’s. De visjes kunnen veel meer gradaties van oranje onderscheiden dan wij, schrijven de Amerikaanse auteurs Arielle en Joann Eckstut in The Secret Language of Color.

Kleurboek omslag

De oranjefixatie van guppy’s is niet voor niets. Mannelijke guppy’s hebben oranje vlekken op hun lijf die een afspiegeling zijn van hun fysieke gesteldheid. Vrouwtjes kiezen op basis daarvan hun partner uit: hoe feller de oranje kleur, hoe beter. Om zo veel mogelijk oranje-schakeringen te kunnen waarnemen, hebben de visjes in hun ogen minstens vier soorten kleurreceptoren (en volgens sommige schattingen zelfs elf), terwijl wij het met drie moeten stellen.

Het is een van de vele kleurfeitjes die aan bod komen in The Secret Language of Color. De auteurs behandelen alle kleuren van de regenboog vanuit allerlei perspectieven, van geschiedenis en cultuur tot evolutie en ‘harde’ natuurkunde.

Is het gras bij de buren echt groener? Waarom lijkt een regenboog voor iedereen weer anders? Waarom spreekt oranje – bij mensen – veel minder tot de verbeelding dan bijvoorbeeld rood of zwart, en hebben veel culturen er zelfs niet eens een apart woord voor? Met hun levendige verhalen en talloze grafieken en foto’s beantwoorden de auteurs deze en vele andere vragen. Het luchtige ontwerp en de vele instapmomenten maken van The Secret Language of Color een heerlijk bladerboek dat je voor altijd anders naar kleuren laat kijken.

  • The Secret Language of Color
  • Arielle Eckstut en Joann Eckstut
  • Black Dog & Leventhal Publishers
  • €29,95