In Klimaatgetto’s luidt Christel Don de noodklok: klimaatverandering dringt onze huizen binnen. Na een uitgebreid, door deskundigen onderbouwd relaas volgen gelukkig ook concrete tips over hoe we met deze crisis moeten omgaan.
De burgemeester van Valkenburg die in 2021 zijn overstroomde stad moest evacueren. Een Rotterdammer wiens huis langzaam verzakt. Een vrouw uit Nijmegen wier nieuwbouwappartement niet hittebestendig blijkt te zijn. Met de persoonlijke verhalen van deze klimaatslachtoffers maakt Christel Don in Klimaatgetto’s meteen haar punt: klimaatverandering is geen ver-van-je-bed-show meer, maar de dagelijkse realiteit.
Wat daarmee ook dichterbij komt, is het ontstaan van zogenoemde klimaatgetto’s: gebieden waar de klimaatrisico’s hoog zijn, de huizen in waarde dalen en sommige bewoners geen kant op kunnen doordat ze de middelen niet hebben om te verhuizen. Juist zij blijven achter in kwetsbare omstandigheden, waarmee klimaatverandering de bestaande ongelijkheid alleen maar vergroot.
Om dat punt kracht bij te zetten, gaat Don in deel twee van Klimaatgetto’s in gesprek met deskundigen. Daarmee levert ze een sterk onderbouwd betoog over alle klimaatrisico’s waarmee we in Nederland te maken krijgen. De hoofdstukken over minder tastbare kwesties, zoals hittestress en verzakkende funderingen, zijn wat taaier, maar wel essentieel om het probleem te doorgronden.
Wie zich na al die informatie enigszins verloren voelt, kan opgelucht ademhalen bij deel drie: wat we kunnen doen. Don haalt hiervoor, naast preventie en adaptatie, een derde benadering van stal: acceptatie. Sommige gevolgen van klimaatverandering zijn nu eenmaal onvermijdelijk geworden; dat onderkennen kan al helpen. Toch bevat het boek ook concrete tips. Don geeft zelfs een heuse checklist voor je eigen woonsituatie. Fijn als je het overzicht onderweg wat bent kwijtgeraakt.
Hoewel Don erkent dat overheden en beleidsmakers een cruciale rol spelen – die hebben immers overzicht en kunnen op grotere schaal ingrijpen – is Klimaatgetto’s vooral een actiegids voor huizenkopers en -bezitters die zich zorgen maken over het veranderende klimaat. Toch zouden juist ook beleidsmakers dit boek eens moeten openslaan. Het is een heldere en confronterende gids voor iedereen die niet langer wil – of kan – wegkijken van de gevolgen van klimaatverandering en op zoek is naar wat er nog wél mogelijk is.