‘Nederland zoals je het nog nooit eerder hebt gezien.’ De makers van De Nieuwe Wildernis doen een grote belofte, maar maken deze meer dan waar. De film is verbluffend en laat zien hoe majestueus de Nederlandse polder kan zijn.

Bron: De Nieuwe Wildernis - EMS Films
Bron: De Nieuwe Wildernis – EMS Films

‘In het land dat we veroverden van de zee vergaten we een klein stukje’, zo introduceert voice-over Harry Piekema de Oostvaardersplassen. In het gebied, oorspronkelijk bestemd voor zware industrie, gaat de natuur tegenwoordig zoveel mogelijk haar eigen gang. Vossen, een hoop vogelsoorten en grote kuddes konikpaarden en edelherten zijn de natuurlijke beheerders van het terrein. De Nieuwe Wildernis, een nieuwe natuurfilm van regisseurs Mark Verkerk en Ruben Smit, brengt de problemen in beeld die deze dieren in de verschillende seizoenen moeten trotseren. Een vos jaagt een grote groep ganzenkuikens de stuipen op het lijf, aalscholvers komen in de problemen door de te harde wind en majestueuze konikpaarden moeten zich door een koude winter zien te slaan.

Een natuurfilm in Nederland zal op het eerste gezicht weinig harten sneller doen kloppen. Beelden van modderige sloten, winderige duinen en af en toe een reiger, wie zit daar op te wachten? Des te gedurfder is het idee van De Nieuwe Wildernis en des te knapper dat het op revolutionaire wijze laat zien dat ook onze eigen omgeving het decor kan zijn van een indrukwekkende film. De kijker krijgt beelden van wijde vlakten en enorme kuddes voorgeschoteld. Daarmee komt de Nederlandse flora en fauna niet kneuterig, maar groots en meeslepend over.

Af en toe draaft de film daar enigszins in door. Wel erg vaak legt Piekema de nadruk op de grootsheid van de beelden en de begeleidende spektakelmuziek leidt vaak meer af dan dat het iets toevoegt. Terwijl de film qua beeldkwaliteit en detail aardig in de buurt komt van BBC’s Planet Earth, is het inhoudelijke gedeelte wat flauwtjes. Hoe de verschillende plant- en diersoorten elkaar in balans houden wordt nauwelijks uitgelegd.

Dat neemt niet weg dat De Nieuwe Wildernis een gedurfd project is, dat de perceptie van de natuur in ons eigen land overhoop gooit. Als je goed kijkt, schuilt ook in de Nederlandse polders een indrukwekkende schoonheid. Dat besef alleen al maakt deze film verplichte kost voor iedere natuurliefhebber uit de lage landen.

  • De Nieuwe Wildernis
  • Regie: Mark Verkerk en Ruben Smit
  • Duur: 97 minuten
  • De Nieuwe Wildernis draait vanaf 24 september in de Nederlandse bioscopen. Vanaf woensdag 11 december zendt de Vara de film in drie delen uit op Nederland 1.
  • Bestel de dvd in onze webshop

Bekijk hier de trailer:

Uitgelichte afbeelding: De Nieuwe Wildernis – EMS Films