Bioloog Dave Goulson neemt je in Geroezemoes in het gras mee naar de levendige velden rondom zijn Franse boerderijtje, een toevluchtsoord voor wilde natuur. Lopend door het gebied laat hij je meegenieten van zijn kennis over het insectenrijk.

Atlasvlinder op een boom. Een tuin kan bruisen van interessant leven. Foto: Fotopedia
Atlasvlinder op een boom. Een tuin kan bruisen van interessant leven. Foto: Fotopedia

Hij beschrijft liefdevol de vlinders, hommels en kevers die hij tegenkomt. Zoals een langskomend vliegend hert dat zulke grote kaken heeft, dat hij er moeizaam en traag door vliegt.

Toch wordt het door al die bloemetjes en bijtjes geen zoetsappig verhaal. Fanatiek gaat de schrijver de strijd aan met mollen en muizen die een plek proberen te vinden in zijn paradijs. Hij kan daarbij niet verbergen dat hij stiekem bewondering heeft voor hun standvastigheid.

Goulson heeft een licht lugubere humor. Zo beschrijft hij het libellevrouwtje, dat na een paring nog dagen aan het mannetje vast zit door de stekels die hij door haar hoofd heeft geboord.

Huisvliegen

Het klinkt weliswaar barbaars, maar ziet er toch prachtig uit, vindt hij. Het boek leest als een reisverslag: informatief en met veel ervaringen uit zijn leven als onderzoeker. Soms pakt hij een basistheorie uit de biologie beet. Bijvoorbeeld waarom er zoveel mannetjes bestaan, terwijl er maar zo weinig van nodig zijn en wat evolutie te maken heeft met de huisvliegen in een kippenschuur.

culture lab - geroezemoes in het grasHet boek is vooral geschikt wanneer je belangstelling hebt voor het kleine leven om ons heen, maar ook als je geïnteresseerd bent in het bevlogen verhaal van een net niet doorgedraaide bioloog.

Geroezemoes in het gras
Dave Goulson
Atlas Contact
€ 24,99

Lees ook: