In Virologica krijg je een kijkje achter de schermen van het leven van de Belgische viroloog Marc Van Ranst tijdens de covidperiode.
Wanneer Marc Van Ranst op een ochtend in 2022 in de rij bij de bakker staat en een oudere vrouw aan hem vraagt hoe het ervoor staat met de coronavarianten, beseft hij hoezeer covid de wereld op zijn kop heeft gezet.
Van Ranst gaf als viroloog tussen 2020 en 2024 advies aan de Belgische overheid om de coronacrisis in goede banen te leiden. Dat kwam hem te staan op dankbetuigingen, maar ook op veel haat en wantrouwen van allerlei Belgen en Nederlanders. In Virologica zet Van Ranst uiteen hoe hij tot zijn adviezen kwam. Daarnaast vertelt hij hoe hij omging met de frustraties die onder de bevolking heersten naar aanleiding van zijn uitspraken of het coronabeleid van de overheid.
Impact van de pandemie
Het boek bevat veel persoonlijke verhalen, maar Van Ranst zelf blijft enigszins ongrijpbaar. Hij lacht veel weg, zoals wanneer de Nederlandse coronaontkenner Willem Engel hem aangeeft bij de politie.
Pas aan het eind van het boek toont hij zich kwetsbaar. Hij vertelt over hoe zijn mensbeeld negatiever is geworden door de coronacrisis, hoe zijn vader alle hatelijke berichten over hem monitorde, en hoe hij zich in de afgelopen jaren steeds meer ging afzonderen. Dan kun je je pas voorstellen hoe stressvol en moeilijk het moet zijn geweest als viroloog tijdens de pandemie.
In verhouding
Wie op zoek is naar diepgaande literatuur over virussen of vaccins is bij dit boek niet helemaal aan het juiste adres. Hoewel Van Ranst een aantal passages wijdt aan hoe die werken, zijn ze niet de focus van het boek. Maar wie meer inzicht wil in de verhoudingen tussen maatschappij, wetenschap, overheid en sociale media tijdens een gezondheidscrisis, wordt met Virologica zeker in die behoefte voorzien. De vlotte schrijfstijl van Van Ranst zorgt er bovendien voor dat je het boek in één ruk uitleest.