De boeken Echte mannen vechten en Moody bitches brengen ons terug naar de essentie wie we zijn – waarom mannen vechten en zo de pikorde bepalen en vrouwen moody bitches zijn met alle stemmingswisselingen van dien.

Een echte man bewijst zichzelf in de ring, volgens Gottschall. Foto: World Series Boxing
Een echte man bewijst zichzelf in de ring, volgens Gottschall. Foto: World Series Boxing

Onderzoeker Jonathan Gottschall stapte door de deuren van de universiteit regelrecht de ring in om kooivechter te worden. Hij beschrijft hoe de doodsangsten van zijn eerste kooigevecht later verruild werden voor pure euforie. Maar hij liet de wetenschapper in zich niet los, en onderzocht welke mannelijke instincten het vechten zo aantrekkelijk maken. Hij schetst het verhaal van de man in het algemeen.

Psychiater Julie Holland vindt het onzin dat vrouwen hun stemmingswisselingen onderdrukken omdat het slecht zou zijn voor de carrière. Sterker nog, vrouwen zijn geëvolueerd om moody te zijn en dat dient juist zijn doelen. Ze vertelt over de biochemie van de hersenen tot de seksualiteit van de vrouw.

Oerinstincten

Niet iedereen zal accepteren hoe Gottschall en Holland de mens reduceren tot hun oerinstincten of hoe ze mannen en vrouwen generaliseren, maar evengoed bieden ze een verfrissende kijk op de essentie van de man en vrouw – door de geschiedenis heen en vanuit het oog van zowel cultuur als wetenschap. Ze pleiten ervoor dat het accepteren van onze oerinstincten ons juist sterker maakt.

Moody bitches
Koop direct in onze webshop
Echte mannen vechten
Koop direct in onze webshop

Echte mannen vechten 
Jonathan Gottschall
Maven Publishing
€ 19,50

Moody Bitches 
Julie Holland 
Maven Publishing
€ 19,50

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.

Lees ook: