Je hebt weleens van die dagen waarop je kunt aanvoelen dat alles misgaat. In Waarom we voelen wat we voelen beschrijft de Italiaanse hersenwetenschapper Giovanni Frazzetto de ellende die op hem afkwam – en de woede die vervolgens ontstond bij zijn chauffeur – tijdens een autorit door Rome.

Waarom we voelen wat we voelen‘Toen we eindelijk de snelweg bereikten, hield onze airco ermee op, terwijl voor ons een oneindige zee aan auto’s opdoemde. ‘Fantastisch, wat nu weer’, blafte Bruce. Hij begon agressief te toeteren, onderhand zijn raampje naar beneden draaiend. Hij riep een reeks krachttermen in de richting van de auto’s om ons heen, alsof de file zou krimpen door zijn gevloek en getier. (…) De hemel buiten was wolkeloos, maar Bruce’ gezicht stond op onweer.’

Waarom liet de getergde Bruce zich zo gaan, vraagt Frazzetto zich af. Waar komen gevoelens überhaupt vandaan, en waarom zijn ze soms zo heftig? Frazzetto legt op verfrissende wijze de wetenschap achter onze emoties uit – niet alleen van woede, maar bijvoorbeeld ook vreugde, verliefdheid en schuldgevoel. De Italiaan beschrijft de oorsprong van onze emoties en welke hersendelen daarvoor verantwoordelijk zijn.

Zo laat hij zien dat een vriendelijke, geliefde man na een ongeluk niet meer zijn woede en agressie kon beheersen. Hij had namelijk een beschadiging opgelopen in de ventromediale prefontale cortex, het deel van de hersenen dat emoties reguleert. Door hersenwetenschap te combineren met persoonlijke ervaringen leert Frazetto ons begrijpen wie we zijn, wat we voelen en vooral waarom we iets voelen.

Lees ook: