In de categorie mad science: wat dacht je van een insect-cyborg die je op afstand kunt besturen met je mobiele telefoon? Een stel gepassioneerde onderzoekers ontwikkelde RoboRoach: een klein rugzakje dat je op de rug van een kakkerlak plaatst. Door een elektrode aan het beestje te koppelen, kun je de kakkerlak op afstand besturen met een simpele app op de iPhone of Android.

‘Dit is geen truc’, benadrukken de makers van de RoboRoach enthousiast. ‘Gewoon goede oude neurowetenschap, evolutie en engineering.’

Dit is waarom een mediterraan dieet zo goed voor je is
LEES OOK

Dit is waarom een mediterraan dieet zo goed voor je is

Een mediterraan dieet verlaagt het risico op hartaanvallen en andere aandoeningen. Inmiddels beginnen onderzoekers te begrijpen waarom.

Want hoe overtuig je een kakkerlak om een bochtje te maken? Door zijn neuronen om de tuin te leiden. De beestjes hebben antennes om te navigeren. Wanneer een antenne tegen iets aanbotst, vuren de neuronen een elektrisch signaal naar de hersenen: ‘Pas op, botsing!’ De kakkerlak stuurt bij en loopt vrolijk verder. De RoboRoach-rugzak houdt de neuronen voor de gek door zelf elektrische signalen af te geven. Zo luistert je kakkerlak netjes naar jouw instructies.

Voordat deze ietwat vreemde droom werkelijkheid is, moeten de onderzoekers wel wat geld verzamelen. Daarom zetten ze hun project op de crowdfunding-site Kickstarter. Wie zelf ook wel aan een kakkerlak wil knutselen, kan honderd dollar of meer doneren. In november ontvang je dan een RoboRoach bouwpakket. Let wel: da’s exclusief kakkerlak.

Al behoorlijk wat mensen hebben interesse getoond. Samen zijn ze goed voor 8.537 dollar. Het streefdoel is 10.000 dollar, en je kunt nog iets meer dan twee weken doneren. Dus wie een oude sok vol geld heeft liggen: met een kleine donatie kun je deze nutty scientists erg gelukkig maken.

Cyborg-kakkerlak