Top Story

Natuurconstante blijkt echt constant

Een fundamentele natuurconstante, de naam zegt het al, mag onder geen enkele omstandigheid van waarde veranderen. De massaverhouding tussen het proton en het elektron heeft in dat opzicht een belangrijke test doorstaan. Natuurkundigen toonden in een Amsterdams lab aan dat die constante écht constant is, ook bij zwaartekrachtsvelden van verschillende sterkte. Lees verder »

Astronauten op de maan rennen niet snel

Astronauten kunnen sneller lopen op de maan dan wetenschappers tot nog toe dachten. Ze gaan pas bij een hogere snelheid over op rennen, omdat hun zwaaiende armen hen op het oppervlak houden. Dat publiceren Amerikaanse onderzoekers in The Journal of Experimental Biology. Lees verder »

Alleen FC Barcelona heeft unieke voetbalstijl

FC Barcelona staat onder voetbalfans bekend om zijn tiki-taka-voetbal, waarbij de spelers elkaar in hoog tempo op korte afstand de bal toespelen. De Spaanse club vormt met dat spel volgens statistici een uitzondering. Ze vergeleken de spelpatronen van Europese voetbalclubs en vonden uit dat Barça als enige een unieke stijl van voetballen heeft. Lees verder »

1024 robots werken autonoom samen in zwerm

Een zwerm van meer dan duizend robotjes kan zich zonder hulp van buitenaf verzamelen in de vorm van een zeester of een moersleutel. In een experiment imiteren de robots het fenomeen uit de natuur dat individuele organismen die samenwerken moeilijke taken kunnen volbrengen. Lees verder »