Op 14 maar 2014 maakten fysici van CERN de vondst van het higgsboson bekend. De documentaire Particle Fever van Mark Levinson geeft een ‘kijkje in de keuken’ en laat zien wat er allemaal voor de ontdekking van het Godsdeeltje nodig was.

De bouw van de Large Hadron Collider werd voltooid in 2008 waarna de meest briljante koppen van de wereld stonden te popelen om geschiedenis te schrijven. Dit gebeurde ook, maar niet zonder tegenslagen. De film laat ons het enthousiasme, de verwachtingen en dromen zien van fysici die jarenlang hun hart het ziel in het project hebben gelegd, en de frustratie die gepaard gingen met de tegenslagen.

Op zondag 4 en donderdag 8 mei zal op het internationale filmfestival Docville in Leuven, België, de film te zien zijn. Naast de film zal er op 8 mei aansluitend een vraag-antwoordsessie zijn met voorzitter van het CMS-experiment in CERN, professor Jorgen D’Hondt.

‘Invasieve exoten bestrijden  doet meer kwaad dan goed’
LEES OOK

‘Invasieve exoten bestrijden doet meer kwaad dan goed’

Het is doorgaans geen goed idee om invasieve exoten te bestrijden, stelt Menno Schilthuizen. Daarmee vertraag je het natuurlijke proces.

Wil je CERN met eigen ogen bekijken? Breng dan samen met New Scientist een bezoek aan de heilige plek van de Natuurkunde. Speciaal voor New Scientist geven CERN-onderzoekers, onder wie Jorgen D’Hondt, colleges over hun werk en krijgen we rondleidingen in de belangrijkste detectoren. Omdat de LHC momenteel stil ligt voor onderhoud, kunnen we bovendien meer zien dan anders.

Bekijk de trailer van Particle Fever hieronder:

 

Lees verder: