Tristan du Pree verruilde onlangs Cern voor Nikhef. Met dit gastblog brengt hij voor New Scientist vanaf het Science Park het laatste nieuws over donkere materie en het higgsboson.

Tristan du Pree met fiets bij ingang Nikhef
Tristan bij de ingang van het Nikhef. Het gevaarte naast hem is een onderdeel van de LEP-versneller, die op CERN in de tunnel stond waar nu de LHC is.

Sinds deze week heb ik voor het eerst een ov-chipkaart en een fiets zonder versnellingen! Bij het CERN, waar ik de laatste jaren werkte, betaal je in de bus nog met contant geld en op het heuvelachtige terrein op de Frans-Zwitserse grens is een mountainbike wel een stuk handiger dan een opoefiets.

Waarom ik weer in Nederland ben? De komende vijf jaar ben ik onderzoeker op het Nikhef, het Nationaal Instituut voor Subatomaire Fysica, in Amsterdam. Met financiële ondersteuning van onderzoeksfinancier NWO ga ik onderzoek doen aan de botsingen van de LHC-versneller; ik ga het higgsboson bestuderen en op zoek naar donkeremateriedeeltjes. In één woord: droombaan 😉

Toeval speelde een grote rol  bij veel spectaculaire  kosmische ontdekkingen
LEES OOK

Toeval speelde een grote rol bij veel spectaculaire kosmische ontdekkingen

Het heelal zit vol verrassingen. We moeten toevallige ontdekkingen in de wetenschap omarmen, zegt astrofysicus Chris Lintott.

Samenwerking en competitie

Laat ik me eerst even voorstellen: ik ben opgegroeid in de regio Rotterdam, waarna ik theoretische natuurkunde heb gestudeerd in Utrecht. Het laatste decennium heb ik experimenteel onderzoek gedaan aan verschillende experimenten op CERN: eerst vier jaar bij het LHCb-experiment (voor het bestuderen van antimaterie) en de laatste zes jaar bij het CMS-experiment (voor het zoeken naar higgsdeeltjes en donkere materie). En nu ga ik onderzoek doen bij het ATLAS-experiment.

Dit klinkt misschien allemaal wat abstract. Daarom leek het mij leuk om de lezer van New Scientist regelmatig te vertellen over de ontwikkelingen rond het onderzoeksproject. Via dit blog zal ik jullie dus op de hoogte brengen van belangrijke resultaten van het ATLAS-experiment, discussies op internationale conferenties, en de ontwikkelingen rond de LHC-versneller. En, last but not least, zal ik uitleg geven over de laatste nieuwtjes van het Amsterdam Science Park en CERN.

Belangrijk is dat ik dit onderzoeksproject niet alléén ga doen: het onderzoek aan de deeltjesversneller gebeurt altijd gezamenlijk. Ook het voorlopige hoogtepunt uit m’n wetenschappelijke carrière, de ontdekking van het higgsdeeltje (op 4 juli 2012 – Higgsdependence Day), was het resultaat was van de samenwerking (en competitie) tussen duizenden wetenschappers. Via dit blog zul je dus kunnen lezen over de race van de mensen die als eerste een nieuw fundamenteel deeltje willen ontdekken.

Waar de volgende aflevering van dit blog over zal gedaan? Dat zal zeker de Moriond-conferentie zijn! Vanaf 18 maart vindt deze jaarlijkse bijeenkomst van deeltjesfysici plaats, waar de allernieuwste resultaten van de verschillende experimenten op CERN zullen worden gepresenteerd en bediscussieerd.

Wie weet gebeurt er de komende jaren weer een grote fundamentele ontdekking… Ik houd jullie in ieder geval op de hoogte!