Evenementen New Scientist

De ontwikkelingen in de wetenschap gaan razendsnel en zijn soms moeilijk bij te houden. Toch vinden we dat iedereen ervan moet kunnen genieten. Daarom organiseren we regelmatig evenementen om u op de hoogte te houden. We hebben de volgende activiteiten op de planning staan.Vanaf 17 november 2023

Tentoonstelling ‘Botsende deeltjes’

Kunsttraject exposeert in samenwerking met New Scientist, CERN en Nikhef de mooiste natuurkundige foto’s in en om het Van Limburg Stirumplein in Amsterdam. In deze tentoonstelling toont Kunsttraject niet alleen die beelden van botsende en splitsende elementaire deeltjes, maar ook de enorme apparaten, kilometerslange buizen vol met kabels en draden en de mensen die deze wonderlijke machines bedienen.

Een visuele reportage over de zoektocht naar botsende en wegvliegende deeltjes. Z-bosonen en Higgs-bosonen uitvergroot. Op dat formaat lijkt zelfs Kandinsky nabij.


21 november 2023

Gala van de Wetenschap

Neurowetenschapper Erik Scherder. Beeld: Bob Bronshoff

Op dinsdag 21 november 2023 is het zover: het Gala van de Wetenschap. Na een succesvolle tiende editie in 2022, staan de beste wetenschappers van Nederland opnieuw op het podium van het Internationaal Theater Amsterdam om een uniek inkijkje te geven in hun onderzoek. Met dit jaar niemand minder dan hersenonderzoeker Erik Scherder als curator.

Bekijk de website voor meer informatie.


23 november 2023

Boekpresentatie Van rillen tot zweten

Waarom zit de een te bibberen terwijl de ander zich juist comfortabel voelt? Hoe reageert ons lichaam op een hittegolf? En is een beetje kou gezond of niet? In Van rillen tot zweten duik je met thermofysioloog Wouter van Marken Lichtenbelt in de wereld van de lichaamstemperatuur. Tijdens deze boekpresentatie vertelt de Maastrichtse hoogleraar over de totstandkoming van zijn boek en beantwoordt hij alle vragen over hitte en kou.

Kom op 23 november om 18.00 uur naar Boekhandel Dominicanen, Dominicanerkerkstraat 1 in Maastricht. Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar info@newscientist.nl. Vermeld graag even met hoeveel personen u van plan bent te komen.


7 december 2023

Boekpresentatie Hack je hersenen

We begrijpen steeds beter hoe onze hersenen werken, en kunnen ze daarmee ook steeds beter hacken. Zo kunnen artsen Parkinson behandelen met breinelektroden en depressieklachten verminderen met magnetische pulsen. Kom naar deze interactieve boekpresentatie met auteur Stan van Pelt en neuro-ethicus/filosoof Pim Haselager.

De boekpresentatie vindt plaats op 7 december om 19.00 uur bij Dekker v.d. Vegt Boekverkopers, Marikenstraat 29 in Nijmegen. Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar info@newscientist.nl. Vermeld graag even met hoeveel personen u van plan bent te komen.


5-8 februari 2024

CERN reis

Van 5 t/m 8 februari 2024 gaan we naar CERN, het wereldberoemde onderzoeksinstituut waar botsende deeltjes licht werpen op de geheimen van de natuurkunde. Onder begeleiding van New Scientist-redacteur Ans Hekkenberg en hoofdredacteur Jim Jansen zullen wetenschappers antwoorden geven op grote vragen. Hoe staat het met de zoektocht naar donkere materie en supersymmetrie? En is er leven na de Large Hadron Collider?

Met ondergrondse bezoeken en exclusieve colleges van Erik Verlinde, Ivo van Vulpen, Tristan du Pree, Freya Blekman, Niels Tuning, Erik Laanen, Jorgen D’Hondt, Gerjan Bobbink, Auke Pieter Colijn, Dylan van Arneman, Jeroen Hegeman en anderen.

Bekijk hier het hele programma (onder voorbehoud) en alle informatie. Deze reis is inmiddels volgeboekt.


Hieronder vindt u een overzicht van voorgaande events:

27 oktober 2023: Cosmos Boekenprijs 2023 (lees het verslag)

18 t/m 20 augustus 2023: Lowlands Science (lees het verslag)

14 maart 2023: Gala van een Krachtig Klimaat (bekijk de aftermovie of lees het verslag)

6 t/m 9 februari 2023: New Scientist reis naar CERN

22 november 2022: Gala van de Wetenschap (bekijk de aftermovie of lees het verslag)