Vroeger was ruimtevaart voor de gewone mens een groot mysterie. Hoe astronauten hun tijd doorbrachten, kreeg je hoogstens te horen via de televisie, krant of radio. Tegenwoordig is dat wel anders. Dankzij razendsnelle verbindingen en de opkomst van social media kun je het leven van astronauten nu op de voet volgen.
Chris Hadfield, de Canadese astronaut die zich momenteel in het ISS-ruimtestation bevindt, is ondertussen een ware beroemdheid op social media. Via Twitter houdt hij iedereen op de hoogte van zijn leven in het ISS. Hij stuurt prachtige foto´s naar de aarde, maar vertelt ons ook over de simpele ongemakken in de ruimte. Zo knapte vandaag het elastiek van zijn pyjamabroek. Geen probleem, grapt Hadfield, want bij gewichtsloosheid blijft je broek toch wel omhoog.

Ook op YouTube is Hadfield actief. In het bovenstaande filmpje zie je de eerste aflevering van Chris’ Kitchen. Hierin vertelt de astronaut hoe je een broodje smeert in het ISS. In aflevering twee zie je hoe hij een portie spinazie bereidt. Mensen ergeren zich wel eens aan vrienden die hun maaltijd twitteren, instagrammen of facebooken. Maar Hadfield bewijst dat andermans lunch daadwerkelijk interessant kan zijn. Zolang je dat broodje maar nuttigt bij gewichtsloosheid.

De tweede oerknal: een radicaal nieuw idee over de oorsprong van donkere materie
LEES OOK

De tweede oerknal: een radicaal nieuw idee over de oorsprong van donkere materie

Sommige fysici opperen dat donkere materie in een eigen oerknal is ontstaan. Dat zou ons beeld van het heelal op zijn kop zetten.