Lezersreis CERN

Breng samen met New Scientist een bezoek aan CERN, het wereldberoemde onderzoeksinstituut waar botsende deeltjes licht werpen op de geheimen van de natuurkunde.

CMS-detector van CERN.

In de buurt van Genève, honderd meter onder de grond, bevindt zich de Large Hadron Collider: de deeltjesversneller die onder meer het higgsdeeltje vond en die tegenwoordig jacht maakt op de resterende geheimen van de werkelijkheid. Als deelnemer aan de reis kunt u afdalen tot bij de versneller en de indrukwekkende, gigantische detectoren bezoeken die de brokstukken van op elkaar gebotste deeltjes uitpluizen.

Onder begeleiding van New Scientist-redacteur Ans Hekkenberg en hoofdredacteur Jim Jansen geven wetenschappers antwoorden op grote vragen. Hoe staat het met de zoektocht naar donkere materie en supersymmetrie? En is er leven na de Large Hadron Collider (LHC)? De allerbeste wetenschappers praten u tijdens deze lezersreis bij over hun nieuwste onderzoek. Bovendien krijgt u als bezoeker goed gezelschap van medegeïnteresseerden en een comfortabele reis, inclusief vlucht, vervoer, goede hotelkamers en geheel verzorgde diners. 

Extra bijzonder: topwetenschapper Erik Verlinde, hoogleraar theoretische fysica aan de Universiteit van Amsterdam, reidt dit jaar twee dagen met ons mee!

Reisdata: 5 tot en met 8 februari 2024

Deze reis is inmiddels volgeboekt. Boeken is niet meer mogelijk. Vul het formulier in bij onze reispartner Labrys om op de wachtlijst te komen en/of op de hoogte te worden gehouden van eenzelfde reis in de toekomst.

Beeld: CERN

We zorgen voor een bomvol natuurkundeprogramma. Een voorbeeld van het mogelijke programma vindt u hieronder. Let op: alle ondergrondse bezoeken zijn onder voorbehoud. New Scientist en CERN kunnen niet garanderen dat de ondergrondse bezoeken daadwerkelijk plaatsvinden. Ook de volgorde en de inhoud van de colleges zijn onder voorbehoud. 

Voorbeeldprogramma

Maandag 5 februari

Ochtend

We verzamelen op Schiphol. Een directe lijndienst van KLM brengt ons van Amsterdam naar Genève. Per bus gaan we vervolgens naar ons hotel om in te checken. Let op: voor lezers uit België maken we het ook mogelijk om van Brussel naar Genève te vliegen met Brussels Airlines. 

Middag

Per bus vertrekken we naar CERN. Daar reizen we direct naar een van de grote experimenten: LHCb. Bij botsingsexperimenten zien we zowel materiedeeltjes als antimateriedeeltjes verschijnen. Waarom zijn deze antimateriedeeltjes niet in het heelal te vinden? Het LHCb-experiment duikt diep in dit vraagstuk door het zogeheten bottomquark te bestuderen.

Natuurkundige Niels Tuning van het Amsterdamse Nikhef-instituut vertelt ons alles over deze zoektocht. Uiteraard is er volop mogelijkheid om vragen te stellen.

Na het bezoek aan het LHCb-experiment rijden we terug naar ons hotel. Daar volgt een college van deeltjesfysicus Ivo van Vulpen, eveneens werkzaam aan het Nikhef-instituut, en auteur van het boek De melodie van de natuur. Hij neemt ons mee in de theorie van de deeltjesfysica, en in het bijzonder de theorie achter het higgsboson. Dit is het deeltje dat alle andere deeltjes massa geeft.

Avond

Na het diner volgt er in het hotel een lezing van Erik Verlinde. Verlinde is hoogleraar theoretische fysica aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek richt zich op de snaartheorie, zwaartekracht, zwarte gaten en kosmologie. Verlinde is bekend van zijn alternatieve zwaartekrachtstheorie die een paradigmaverschuiving in de fysica kan veroorzaken. In Verlindes theorie zijn ruimte, tijd en zwaartekracht geen fundamentele zaken, maar een emergent effect:  ze komen voort uit verschillen in de informatiedichtheid in de lege ruimte.

We sluiten de dag af met een borrel die u door New Scientist wordt aangeboden.

LHC cern

Dinsdag 6 februari

Ochtend

Na het ontbijt vertrekken we per bus naar CERN. Deze ochtend bezoeken we het CERN-museum. Het museum weet ingewikkelde materie op een toegankelijke en interactieve manier te presenteren. Naast het museumbezoek is het mogelijk om de plek te bezoeken waar het world wide web is bedacht en om souvenirs aan te schaffen in de CERN-shop.

Middag

Na een lunch (op eigen kosten) in de CERN-kantine wordt de dag vervolgd met een bezoek aan het ATLAS-experiment. Onder leiding van ATLAS-wetenschapper Gerjan Bobbink dalen we af naar de detector. Deze detector staat bekend als de plek waar het higgsdeeltje is gevonden: het deeltje dat alle materie van massa voorziet.

Avond

Na het diner verzorgt Eric Laenen een college. Laenen is hoogleraar theoretische fysica aan de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht. Hij houdt zich bezig met de theoretische deeltjesfysica achter het standaardmodel, maar maakt ook theoretische voorspellingen voor de zoektocht naar nieuwe fysica buiten het standaardmodel. Daartoe richt hij zich met name op de quantumchromodynamica, de theorie die de wisselwerking tussen quarks en gluonen beschrijft.  In zijn lezing neemt ons met in de wereld van de elementaire deeltjes en de achterliggende theorie.  Voorts neemt hij ons mee in de manier op hoe theoretici werken, en hoe ze de voorspellingen doen voor de LHC-botsingen.

Woensdag 7 februari

Ochtend

Met natuurkundige Arjan Verweij brengen we deze ochtend een bezoek aan het magnetenlab. Dit is een ongekend belangrijke plek voor CERN: zonder de supergeleidende magneten zouden de deeltjesbotsingen in de Large Hadron Collider onmogelijk zijn. De magneten zorgen ervoor dat de deeltjes netjes de bocht om gaan. 1232 dipoolmagneten spelen hierbij de hoofdrol. Elk is 15 meter lang en weegt 35 ton.

Als de agenda van het CERN-data center het toestaat, zullen we ook dit ‘computergebouw’ bezoeken. Hier zal CERN-wetenschapper Jan van Eldik ons rondleiden.

Middag

We bezoeken het CMS-experiment. Dit gebeurt onder leiding van Freya Blekman, onderzoekprofessor elementaire deeltjesfysica aan de Vrije Universiteit Brussel. Blekman heeft verschillende grote internationale onderzoeksgroepen geleid bij het CMS-experiment op CERN. In 2012 zette ze een groot internationaal samenwerkingsverband op dat zich richt op het zoeken naar nieuwe fysica in de topquarksector. Na een inleidend college dalen we in groepen af naar de detector.

Avond

Per bus gaan we terug naar het hotel, waar het diner plaatsvindt. Na het diner volgt er in het hotel een lezing van Auke Pieter Colijn over donkere materie. Colijn was voorheen werkzaam op CERN en is nu verbonden aan de XENON-detector in Gran Sasso, waar hij speurt naar donkere materie.

Donderdag 8 februari

Ochtend

Deze ochtend brengen we een bezoek aan het experiment ALICE, waar natuurkundigen het zogeheten ‘quark-gluon-plasma’ bestuderen. Het vroege universum zat, kort na de oerknal, vol met dit hete spul. ALICE-wetenschappers kijken hoe het quark-gluon-plasma uitzet en afkoelt, en hoe daarbij deeltjes ontstaan waar materie uit bestaat. CERN-natuurkundigen Marco van Leeuwen en Mike Sas zullen ons meenemen achter de schermen bij dit experiment.

Middag

Als de tijd het toestaat, brengen we een bezoek aan het centrum van Geneve. In de loop van de middag volgt een transfer naar de luchthaven, vanwaar vroeg op de avond onze vlucht naar Amsterdam of Brussel vertrekt.


Colleges en rondleidingen

De rondleidingen ter plaatse worden waar mogelijk door Nederlandstalige onderzoekers van CERN gegeven. Het is echter mogelijk dat enkele rondleidingen in het Engels zijn. De colleges zijn allemaal in het Nederlands.

CERN-reis
De bezoekers van de CERN-reis in 2019.

Heeft u interesse in deze reis? Bekijk dan de website van onze reispartner Labrys.